Как гласуваме на балотажа за президент стъпка по стъпка

Александра Маркарян 18 ноември 2021 в 11:23 8904 0

Как ще се гласува за президент на балотажа на 21 ноември, когато един срещу друг се изправят действащият държавен глава Румен Радев и подкрепеният от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков?

За да улесни избирателите, снощи Централната избирателна комисия качи симулатор за гласуване, който показва стъпка по стъпка на избирателя как да упражни правото си на глас на машината.

След като дадем личната си карта на член на секционната избирателна комисия за проверка и вписване на ЕГН-то, получаваме смарткарта, която поставяме в долната част на машината, в предвидения за нея отвор. Появяват се имената на двете кандидат-президентски двойки: Румен Радев и Илияна Йотова и Анастас Герджиков и Невяна Митева, и опцията "Не подкрепям никого". С докосване посочваме нашия избор и отново с докосване "натискаме" надписа "преглед" долу вдясно. Излиза екран, който ни показва как сме гласували. Ако сме се объркали или размислили, можем да се върнем и да променим избора си. За целта докосваме надписа на черен фон "Промени избора". Ако не желаем да променяме нищо или сме променили избора си и отново сме стигнали на тази виртуална страница, докосваме надписа "Гласуване" - отново с бели букви на черен фон, който се намира долу вдясно. На екрана се изписва "Благодарим Ви", а машината изкарва разписката от гласуването. Изчакваме да излезе цялата разписка, без да я дърпаме - дърпането няма да ускори работата на машината, от това тя само може да блокира. След това я пускаме в непрозрачната кутия за разписки в секцията. Връщаме смарткартата, разписваме се, че сме гласували и прибираме личната си карта.

Важно е да знаем, че екранът на машината може да стане неактивен, ако сме намазали ръцете си с гел дезинфектант. Затова по-добре е да използваме ръкавици, каквито ще има в секциите, или да използваме дезинфектанта на място, който не е толкова силен.

Симулатора за машинно гласуване на балотажа вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!