Как да гласуваме с машина

Йорданка Веселинова 02 октомври 2022 в 07:01 9408 1

Архив

Снимка БТА/Цветомир Петров

Машинно гласуване

В секциите с над 300 избиратели днес се гласува с машина. Така за трети пореден път вотът у нас ще бъде изцяло машинен.

Хартиените бюлетини се използват само в малките секции - с до 300 избиратели, както и в подвижните урни. Бюлетини обаче все пак ще има във всички секции. Те обаче ще се използват само при евентуален проблем с машините.

На предсрочните избори днес ще се гласува само с машини в 9401 секции в страната и в 301 секции в чужбина. По две устройства заради големия брой избиратели ще има в 1104 секции в България и в 238 зад граница.

Как да гласуваме с машина

Машините ще са поставени в изборните секции, като всяка от тях има специални пластмасови прегради, закриващи екрана и осигуряващи тайната на вота.

За да гласува, избирателят трябва да активира машината с карта, която ще получи от секционната комисия. Тя се поставя в отвора в долната част на машината с чипа нагоре и влиза наполовина, а не цялата, като при банкомат.

Симулатор за машинно гласуване

Електронната бюлетина този път ще е от две страници - на първата са номерата на партиите и коалициите от 1 до 13, а на втората - на тези от 14 до 23, както опцията "Не подкрепям никого". Втората страница се отваря с натискане върху полето "Следващ".

Имената са изписани в лявата половина на бюлетината. От дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се отбележи преференция. В чужбина тази част от бюлетината няма да бъде активна.

Избирателят гласува чрез натискане върху екрана, след което трябва да натисне "Преглед", да види изписан избора си. Ако изписаното отговаря на посочените от него предпочитания, завършва процеса с натискане на бутона "Гласуване". Има и втора възможност - с бутон "Промени избора" да се върне назад и да смени вота си. Избирателят може да променя избора си неограничен брой пъти.

След гласуването машината издава хартиена разписка с вота, която може да бъде взета след като прозвучи специален звуков сигнал. Избирателят трябва да сгъне разписката, така че да не се вижда изборът му, да извади картата от машината и да отиде при членовете на секционната комисия. След това пуска разписката в определената за целта кутия, връща картата и се подписва в избирателния списък.

Избирателят няма право да заснема вота си. Машината се изключва, ако той не е гласувал в рамките на 5 минути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

02.10 2022 в 09:08

Огромната част от читателите на offnews са грамотни и знаят как се гласува с машина. Трола не гласува, още по-малко от България. Полезният идиот гласува, но не за тези, за които гласуват читателите на този сайт.
 
X

Подкастът на OFFNews