Избори 2016: Турция, САЩ и Великобритания с най-много секции за българите

OFFNews 15 октомври 2016 в 19:00 6086 4

Избори 2016: Турция, САЩ и Великобритания с най-много секции за българите

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение за броя и мястото на избирателните секции, в които ще могат да гласуват българите в чужбина.

Най-голям е броят на секциите в САЩ, Великобритания и Турция - по 35. Следват Испания с 25 секции, Гърция с 13, Италия с 9 и Германия с 8. 

Според Изборния кодекс (ИК) секциите в една държава не трябва да са повече от 35, което създава затруднения в някои държави.

34 000 българи подадоха заявления, че искат да гласуват в деня на президентските избори извън страната. Най-много подадени заявления за гласуване има в Турция – 8842, над 7000 са във Великобритания. Следват Германия с 3508, Съединените щати и Испания, съобщава Нова тв. Заедно с Турция, сънародниците ни във Великобритания са най-активни в желанието си да гласуват. 

Въпреки че на последните избори в посолството ни в Лондон имаше четири секции, на тези избори се очаква да има една. За Германия ЦИК взе предвид разрешението на властите там и разкрива двойно по-малко секции от преди.

“Ние изискваме информация за актуалната численост и разпределение на българската общност във Великобритания, отдалечеността едно от друго на местата за гласуване, за които са подадени повече от 60 заявления, както и дали са постъпили предложения от организациите на българските граждани в съответното място за местоположението на избирателните секции извън страната до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. Имаме уверението, че ако не днес, утре най-късно ще получим отговор на това наше запитване”, коментира пред БНР говорителят на Комисията Камелия Нейкова.

Междувременно от Министерството на външните работи (МВнР) препоръчаха на ЦИК да не разкрива избирателни секции в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия поради високия риск за живота и здравето на гражданите. Заради недостатъчен брой гласоподаватели от Външно смятат, че не трябва да се разкриват секции в Монголия, Пакистан и Етиопия.

В Сърбия, освен в Ниш и в Белград, по изключение е получено разрешение за секции в Димитровград и Босилеград. В Канада, освен в Отава и Торонто, където имаме мисии, са направени постъпки за разкриване на секции в офисите на почетните консули в Монреал и Брантън, както и в Калгари и Ванкувър.

В Германия секции ще има в посолството в Берлин, консулските служби в Мюнхен и Франкфурт, както и в офисите на почетните консули в Хамбург, Магдебург, Мюнстер, Дармщат и Щутгарт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови