Quantcast

Калфин: Депутатите да прегласуват ограничението за секциите в чужбина

OFFNews Последна промяна на 14 октомври 2016 в 14:36 2738 0

„Ограничаването на изборните права е най-лошото, което може да се случи в една демократична държава. Това на практика се случва в момента. Броят от 35 секции се оказва недостатъчен за много от страните, в които има българи. Една от тях е и Великобритания". 

Това заяви кандидатът за президент на АБВ Ивайло Калфин в Пловдив, който настоява депутатите да се върнат на работа и да приемат промените, засягащи изборите в чужбина.

"Трябва да се търси спешно решение за това. Надявам се, че Народното събрание ще се събере преди изборите, за да промени това", казва още Калфин.

Той коментира, че ГЕРБ, заедно с Патриотичния фронт и Атака днес са направили така, че да няма кворум.

Калфин подчерта необходимостта гражданите да бъдат по-информирани за възможностите, които нововъведеното квадратче за гласуване „не одобрявам никого“ предоставя.

„Много е важно всеки един от българите с право на глас да бъде информиран какво ще се случи с неговия глас, ако избере да гласува в новото квадратче „не подкрепям никого“. Важно е гласоподавателите да знаят за риска, който се крие зад тази нова алтернатива на гласуването, за да не стане така, че избирайки „не одобрявам никого“, всъщност сте гласували за кандидата с най-много гласове, който освен всичко останало – благодарение на това, би могъл да спечели изборите и още на първия тур“, подчерта Ивайло Калфин.