Иво Божков се отказа от евролистата на Реформаторите

Николаос Цитиридис 19 март 2014 в 14:20 8001 18

Блогърът и журналист Иво Божков няма да бъде част от евролистата на Реформаторския блок за изборите през май, съобщи самият той във фейсбук. 

В събота Божков бе номиниран за кандидат на ДСБ. По време на изявлението си той не обяви категорично дали си прави отвод или не. При нареждането на тримата кандидати се оказа, че Божков има равен брой номинации с третия в списъка - проф. Ивана Енева от НХА. Най-много гласове събра настоящият евродепутат от ДСБ Светослав Малинов.

Голяма част от делегатите настояха да се спази демократичният принцип и Божков също да бъде включен сред кандидатите. Според значителна част от членовете на ДСБ блогърът се радва на "широко представителство", което би било полезно за партията в Европейския парламент.

Ето как Иво Божков мотивира оттеглянето си:

"През уикенда на национално събрание на ДСБ, по настояване на делегатите, беше предложена официално моята кандидатура за евродепутат. За мен това е огромна чест и признание от една политическа общност, която много ценя. Откакто съм започнал да гласувам през 2001 година, винаги съм давал вота си за кандидатите на десните демократи СДС и ДСБ.

На 25 май отново ще има за кого да гласувам, този път преференциално, и това е сегашният евродепутат Светослав Малинов от листата на ДСБ/Реформаторски блок.

Изборът ми през 2005-та да се върна да живея в България е И защото искам да показвам и променям негативните реалности у нас. Амбицията ми е да продължа да го правя. Също така активностите ми, свързани с гражданската и разследваща журналистика, които имам в момента, са ми главен приоритет.

Затова на този етап ще продължа в тази посока, извън партийните листи и ще съм критичен наблюдател на всички кандидати, включително и г-н Малинов, за чиято дейност не чуваме често, въпреки че каузата му за премахване на визите за българи за Канада и САЩ е супер важна.

Не по-малко важна е и каузата за разплитане на казуса с незаконното застрояване на къмпинг „Корал” и борбата за опазване както на Странджа, така и на Рила. Приемането ни в Шенген преди евро-изборите също. 

Дали комуникационните умения куцат или има медийно потулване, или по малко от двете, не бих могъл да кажа, но за съжаление - ако хората не са разбрали какво си направил, значи не си го направил, колкото и смислено да е то.

Успех на 25 и задължително гласувайте мажоритарно като отбележите човекът от листата, който искате да направите първи в нея. Колкото и да е калпав, кодекса на Манолова позволява това. За когото искате гласувайте, но гласувайте. Само така можем да дадем знак, че искаме бъдещето на България в ЕС да не зависи от ДПС, от цветанвасилевата България без Цензура, от бизнес рекета по времето на ГЕРБ, който продължава с пълна сила и под егидата на БСП - ако не вярвате питайте собственик на бутка за цигари, вестници и шоколади..."

Кандидатите на ДСБ следва да бъдат обсъдени с останалите коалиционни партньори в Реформаторския блок, за да бъде наредена обща листа. Най-вероятно тя ще бъде оглавена от лидера на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!