Говорителят на ЦИК: Не очаквам избирателната активност да падне много под 3 млн.

Близо 7000 са кандидатите за народни представители

OFFNews 03 април 2021 в 22:04 3615 0

"Не очаквам избирателната активност да падне много под 3 милиона. Чувам, че различни колеги предполагат, че може да е 2,4 до 2,8 милиона. Аз очаквам, че ще е между 2,9 и 3 милиона”. Това каза по Нова телевизия говорителя на ЦИК Димитър Димитров и допълни, че близо 7000 са кандидатите за народни представители. 

По думите му все повече са партиите, които участват не за да получат изборен резултат, а по-скоро, за да го оспорват, при това дългосрочно.

Сянката на ковид кризата е един от големите проблеми на тези избори, защото е сравнително лесно да се спекулира със всичко, което произтича от нея, коментира Димитров и увери, че всички бюлетини са доставени от избирателните секции, а до края на деня ще бъдат доставени и машините за гласуване навсякъде.

Той коментира протокола, който ще бъде попълван в края на изборния ден. Притесненията са, че трябва да се изпълнят много операции и това ще забави изборния процес.

„Няма как да имате почти 7000 кандидати за народни представители и там, където има машина, да не отразите преференцията. Там е основният проблем”, обясни Димитров.

Очакванията са, че най-напрегнато ще е в софийските райони, където освен голям брой избиратели, има и голям брой кандидати.

В други градове има други проблеми. Например секциите в Бургаско са 700, а за да предадат изборните книжа, членовете на комисиите ще трябва да пътуват над 100 километра. Димитров даде пример с Малко Търново.

Все пак от ЦИК не очакват опашки и струпвания при самото предаване на протоколите.

„Информационно обслужване” увеличиха персонала и машините, намалиха смените и хората няма да са толкова уморени. Да се надяваме, че областните управители ще организират такава схема на транспорт, че да не се получават струпвания”, каза Димитров.

Говорителят на ЦИК коментира и искането за видеонаблюдение при броенето на бюлетините:

"Освен да се упражни натиск върху секционните комисии друг някакъв особен смисъл от видеонаблюдението няма. Нито има как да се запише с камера всяка една бюлетина, нито може да се фалшифицира протокол, тъй като вътре присъстват представители на всички партии."

Според него неоснователни са и съмненията за манипулиране на данните от "Информационно обслужване", тъй като половин или един час след като бъде въведен протоколът в базата данни, всеки може да отвори района, в който се намира, и да погледне какъв протокол е внесен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови