ГЕРБ спечели лидерския 25 МИР, Борисов обаче отново изгуби от Хазарта

Йорданка Веселинова 03 октомври 2022 в 13:09 15143 1

Архив

Снимка БТА

Христо Петров (Ицо Хазарта) в парламента

В лидерския 25 МИР в София при 100% обработени протоколи ГЕРБ-СДС води с 4%. Каква обаче е подкрепата за партийните лидери и водачите на листите?

В текста са отчетени само директните преференции. Следва да се отчете, че гласовете без преференция се прибавят към гласовете на водача на листата. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра 8201 преференции. На миналогодишните избори през ноември той имаше почти двойно по-малко - 4960. По-късно той се отказа от депутатското място и изобщо не влезе в 47-ото Народно събрание. 

Само с девет гласа повече и абсолютен лидер в 25 МИР отново е Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта. Той участва в предходния парламент и събра огромна подкрепа около дейността си в домовете за деца. На тези избори той събира 8210 преференции. За сравнение през ноември той получи по-малко гласове - 6833.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се нарежда на трето място с 3730 преференции. 

На следващо място е четвъртата в листата на "Демократична България" Елисавета Белобрадова с 2200. Преференциалните гласове за нея няма да ѝ стигнат, за да измести Владислав Панев, но са достатъчни, за да стане втора.

На пето място по брой преференции в лидерския 25 МИР се нарежда Александър Симидчиев от ДБ. Той получава 1775 гласове и с тях си гарантира третото място.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова също събира добър брой гласове - 1686. 

Бившият социален министър и водач на листата на ДПС Хасан Адемов събира скромните 160 преференции. Сходно е положението с водача на ВМРО Ангел Джамбазки, който според настоящите резултати дори не събира 1% от гласовете на национално ниво. Той има само 250 преференции.

Вера Иванова, една от майките от "Системата ни убива", която поведе листата на "Изправи се, България", има само 173 гласа.

Бившият зам.-министър на енергетиката Пламен Данаилов от "Има такъв народ" събира повече преференциални гласове - 552, макар и водач на листата, той няма да влезе в 48-ия парламент, тъй като партията на Слави Трифонов не прескача бариерата от 4%.

Независимата Луна Йорданова, по-популярна с песента "Бягайте, крачета", събира само 252 гласа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

03.10 2022 в 18:02

Парапетке, "газ" в българския език не е мръсна дума, че да я пишеш по този кретенски начин. Пък ние ако можехме да пикаем газ, щеше да е прекрасно и отдавна щяхме да сме се откачили от руската зависимост. Я не се занимавай с политика, ами си сложи вибратора!