Quantcast

Темата за ЦИК изправи БСП и ДПС едни срещу други

OFFNews Последна промяна на 28 март 2014 в 12:15 3277 10

Мая Манолова и Четин Казак

Снимка Кадър, bTV

ДПС ще подкрепи законопроекта за промени в Изборния кодекс, който ГЕРБ внесоха в парламента тази седмица. Това заяви в кулоарите на Народното събрание депутатът на ДПС Четин Казак, който е сред авторите на новия Изборен кодекс.

"Не виждам чак толкова драстични проблеми, които да ни разколебаят в намерението да подкрепим този закон", каза Четин Казак.

Той посочи, че ако текстовете на ГЕРБ имат неточности, те ще бъдат изчистени.

Коментарът на Казак дойде минути, след като колежката му Мая Манолова обсипа с критики инициативата за промени в новото изборно законодателство.

"Самата идея да се променя Изборния кодекс (ИК), след като изборите са стартирали, и то само, за да се променя съставът на ЦИК, наистина е неприемлива и аз не я разбирам. Всички тези ругатни, които се изляха и по отношение на мен, и по отношение на ИК, наистина са абсурдни, защото критиките се свеждат до едно, а именно - какъв е съставът на ЦИК. Този въпрос възникна, единствено защото президентът си позволи да нарушава закона", каза Мая Манолова.

Според социалистката законопроектът на ГЕРБ е цели да спаси президента, но подадената сламка "е толкова тънка и крива, че тя определено ще се скъса и ще го потопи окончателно".

Червеното острие посочи, че текстовете на ГЕРБ са нескопосани и изрази увереност, че коалиционният партньор на левицата - ДПС, няма да подкрепи измененията. Манолова посочи, че има и други начини, "чрез които справедливостта може да възтържествува и те (ДПС - бел. ред.) да получат каквото им се полага по закон, а именно - още един член в ЦИК".

Според Манолова по-добрият начин за "възмездие" е атаката на президентския указ за ЦИК в Конституционния съд. Социалистката обяви, че самият указ вече е изготвен, но БСП провежда обсъждания за подкрепата на "Атака" и ДПС.

Реакцията на ГЕРБ

Бившият здравен министър Десислава Атанасова коментира, че указът на президента е спазил всички изисквания на Изборния кодекс, "колкото и объркани да са те".

"Считам, че трябва да спрем да търсим вината в някой друг. Този дебат трябва да приключи. Сега дебатът във всички групи и в правната комисия трябва да бъде за това да се приемат коректни текстове, за да се промени ИК", посочи Атанасова.

Тя изрази увереност, че текстовете на ГЕРБ са достатъчно коректни.

"Аз мисля, че са достатъчно коректни така, че да гарантират при петгодишния мандат на комисията попълването на членовете и от други парламентарни сили, представени в ЕП", каза Атанасова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.03 2014 в 15:27

@ Kremena 09: Без неспокосано написани опорни точки моля!

28.03 2014 в 15:04

Проблемите на президента станаха твърде много - не чете правилно, издава необмислени укази... Пристрастията му идват малко в повече и поставя акцента към ЦИК, което е лош знак за гражданите.

28.03 2014 в 14:26

Тепърва започва подготовка за изборите. Не я виждам Манолова като започнат да лъсват и другите й недомислици в "невероятния, чудовищно добър и най-добър от всички досегашни" изборен кодекс. Не ми се мисли какво ще се случи по нататък с останалите комисии районни, секционни и пр., с номерираните бюлетини. С допускането с ваучери на всеки който поиска до медиите.

28.03 2014 в 14:14

Представяте ли си, че в България има поне 2 милиона, 10 пъти по-свестни жени, от това животно Манолова.

28.03 2014 в 14:07

На СЕСТРА ГАЛЕВА
изборното законодателство
не и е силната страна.

Но този недостатък СЕСТРА ГАЛЕВА
компенсира с други свои качества.

Например много е силна в конспирацията.
Особено в раздела Костинбродска конспирация!!!


28.03 2014 в 13:36

Мен ме е срам от тези скандали покрай изборния кодекс.

28.03 2014 в 12:50

Коуежке Маноуова ше тряаа да понамауиме децибеуите...

хахахахахахахахаха

28.03 2014 в 12:35

Понякога е по - добре да мълчиш и да изглеждаш глупав, отколкото да говориш и да разсееш всички съмнения за това.

28.03 2014 в 12:33

Фиаското на ИК, Манолова и БСП тепърва предстои. Защото целта им беше не да направят по-добър закон, а да сътворят закон, с който да печелят всички избори в обозримо бъдеще. Поради това да пропуснали "дребното" обстоятелство, че този закон трябва да е и работещ. Очаквам десетки сакатлъци и по време на изборите.

28.03 2014 в 12:31

Мая Манолова за пореден път доказва че изкуственият интелект е нищо на фона на естествената глупост.