Темата за ЦИК изправи БСП и ДПС едни срещу други

OFFNews 28 март 2014 в 12:15 3881 10

Мая Манолова и Четин Казак

Снимка Кадър, bTV

ДПС ще подкрепи законопроекта за промени в Изборния кодекс, който ГЕРБ внесоха в парламента тази седмица. Това заяви в кулоарите на Народното събрание депутатът на ДПС Четин Казак, който е сред авторите на новия Изборен кодекс.

"Не виждам чак толкова драстични проблеми, които да ни разколебаят в намерението да подкрепим този закон", каза Четин Казак.

Той посочи, че ако текстовете на ГЕРБ имат неточности, те ще бъдат изчистени.

Коментарът на Казак дойде минути, след като колежката му Мая Манолова обсипа с критики инициативата за промени в новото изборно законодателство.

"Самата идея да се променя Изборния кодекс (ИК), след като изборите са стартирали, и то само, за да се променя съставът на ЦИК, наистина е неприемлива и аз не я разбирам. Всички тези ругатни, които се изляха и по отношение на мен, и по отношение на ИК, наистина са абсурдни, защото критиките се свеждат до едно, а именно - какъв е съставът на ЦИК. Този въпрос възникна, единствено защото президентът си позволи да нарушава закона", каза Мая Манолова.

Според социалистката законопроектът на ГЕРБ е цели да спаси президента, но подадената сламка "е толкова тънка и крива, че тя определено ще се скъса и ще го потопи окончателно".

Червеното острие посочи, че текстовете на ГЕРБ са нескопосани и изрази увереност, че коалиционният партньор на левицата - ДПС, няма да подкрепи измененията. Манолова посочи, че има и други начини, "чрез които справедливостта може да възтържествува и те (ДПС - бел. ред.) да получат каквото им се полага по закон, а именно - още един член в ЦИК".

Според Манолова по-добрият начин за "възмездие" е атаката на президентския указ за ЦИК в Конституционния съд. Социалистката обяви, че самият указ вече е изготвен, но БСП провежда обсъждания за подкрепата на "Атака" и ДПС.

Реакцията на ГЕРБ

Бившият здравен министър Десислава Атанасова коментира, че указът на президента е спазил всички изисквания на Изборния кодекс, "колкото и объркани да са те".

"Считам, че трябва да спрем да търсим вината в някой друг. Този дебат трябва да приключи. Сега дебатът във всички групи и в правната комисия трябва да бъде за това да се приемат коректни текстове, за да се промени ИК", посочи Атанасова.

Тя изрази увереност, че текстовете на ГЕРБ са достатъчно коректни.

"Аз мисля, че са достатъчно коректни така, че да гарантират при петгодишния мандат на комисията попълването на членовете и от други парламентарни сили, представени в ЕП", каза Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!