ГЕРБ и ДПС надделяха, разширението на ЦИК влиза в пленарна зала

OFFNews 01 април 2014 в 15:53 2155 1

Борисов и Местан

Снимка ГЕРБ

С гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентарната Комисия по правни въпроси подкрепи на първо четене предложените от хората на Борисов промени в Изборния кодекс.

На заседанието ГЕРБ и ДПС подкрепиха измененията, "Коалиция за България" бе "против", а от "Атака" се въздържаха.

Измененията касаят състава на ЦИК и предлагат той да се определя на принципа "18 плюс" - 18-членен състав, излъчен от парламентарно представените партии, плюс представители на формациите, които не са в Народното събрание, но имат евродепутати.

Предлаганите промени бяха представени от вносителя Цецка Цачева. Тя коментира, че корекциите са наложителни, защото в този си вид Изборният кодекс не може да работи при друго разпределение в парламента.

"Излиза, че ръководството е определено, като се държи сметка за настоящия брой парламентарно представени групи. Разпоредбата не дава отговор на въпроса какво ще се случи, ако в следващия състав на НС има повече или по-малко от четири парламентарни групи."

Авторът на новото изборно законодателство Мая Манолова възрази срещу поправката на ГЕРБ, като отново изтъкна, че измененията трябва да "измъкне президента Плевнелиев от батака".

"Причината за тези промени не е проблем в самия кодекс, а противоконституционния указ на президента. Той е изправен пред реалната угроза след конституционна жалба да бъде установено негово действие, което противоречи на българската Конституция", каза Манолова.

Червеното острие си е набелязала десет критики към текстовете на ГЕРБ, но заяви, че ще ги запази за пленарна зала.

Председателят на правната комисия Четин Казак (ДПС) представи позицията на своята партия, като заяви, че президентският указ е ощетил единствено ДПС. Казак посочи още, че също открива несъвършенства в текстовете на ГЕРБ, но обеща да работи съвместно с колегите си от опозицията за изчистването им, така че поправката да бъде приета "колкото се може по-скоро".

Очаква се, че промените в Изборния кодекс ще влязат в пленарна зала още утре - в т. нар. "ден на опозицията", който се провежда всяка първа сряда от месеца, а в дневния ред влизат точки, предложени от опозицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови