"Движение 21" показа колко е недостъпна София за хора с увреждания (видео)

OFFNews 13 октомври 2015 в 15:15 2634 2

Татяна Дончева

Снимка Движение 21

Татяна Дончева, лидер на "Движение 21"

"Движение 21" показа колко е трудно придвижването в София за хората със зрителни и двигателни увреждания чрез видеоклип. Той показва препятствията, които среща един незрящ човек, който се опитва да се придвижи сам - първо се удря във висящите ниско над тротоарите клони на дървета, след това не може да отвори вратата на тролея, защото не вижда къде е бутонът, който трябва да натисне, а накрая се опитва да се придвижи с метрото, но в станцията няма звукова, а само светлинна сигнализация за това колко време остава до идването на метровлака и един незрящ човек не може да се ориентира и за това по коя линия пътува - дали например влакът е за Бизнес парка или за летище София.

Целта на видеоклипа е да привлече вниманието на обществеността и общинската администрация към препятствията, които хората с увреждания срещат в София.

Главният герой във видеоклипа е кандидатът на партията за общински съветник д-р Иван Янев, който е незрящ. С помощта на друг кандидат на „Движение 21“ за общински съветник - Георги Кардашев, Иван стига от ж.к. „Дружба“ до Столична община.

„Движение 21“ поставя достъпната градска среда като основен приоритет в програмата си за развитие на Столична община.

Изискванията за достъпност са регламентирани в Наредба № 4 от 2009 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания, които не са спазени на много места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков