„Движение 21“ подкрепи електронното гласуване

OFFNews 06 октомври 2015 в 22:07 1474 0

„Движение 21“ подкрепи електронното гласуване. Това обяви лидерът на партията Татяна Дончева пред БНТ, като подчерта, че изразява позицията на формацията.

Тя призова всички, които ще гласуват за партията, да гласуват и с „Да“ на референдума за електронното гласуване.

Това е стъпка към въвеждането на задължителното гласуване и е за всички, които подкрепят истинския, неконтролиран вот, допълни Дончева. 

Въвеждането на електронния вот ще намали влиянието на купения вот, който е достигнал нетърпимо ниво в България, чрез увеличаването на избирателната активност, подчерта Дончева.

Вече са измислени много различни манипулации на хартиения вот, така че от какво се страхуваме, коментира лидерът на „Движение 21“.

Дончева отправи и критики към управляващите за това, че са отхвърлили два от въпросите, предложени от президента Росен Плевнелиев – за задължителен и за мажоритарен вот.

Иво Мирчев от Инициативния комитет „Гласувай без граници“ обяви, че партиите на статуквото са тези, които са против въвеждането на електронния вот. Причината за това е, че повече хора в чужбина ще могат да гласуват, а те не знаят за кого ще бъде този вот.

Страховете за това, че електронният вот ще може да се манипулира, не са оправдани, тъй като за 10 години Естония не е успяла да направи, макар че за това време в страната се гласува електронно, коментира Мирчев.

Предупрежденията, че с електронния вот ще има хора, които да бъдат принудени от работодатели, например, да гласуват за определен кандидат, не са адекватни, защото всеки има право да гласува до последната минута и да сменя вота си, като ще бъде приет само последният, каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови