ДСБ на 20 години. Костов: Ще гласувам срещу връщането на мафиотското статукво

OFFNews 31 май 2024 в 14:25 4331 0

ДСБ

Снимка ДСБ

ДСБ празнува 20 години от създаването си

"Демократи за силна България" отпразнува 20 години от създаването си. Над 400 души се събраха в зала 6 на НДК.

В обръщението си настоящият председател Атанас Атанасов изтъкна, че идейният проект за бъдещето, с който преди две десетилетия е поставено началото на политическата формация, днес изглежда споделен от повечето партии и мнозинството от избирателите. "По този начин ние се превърнахме в първите, които погледнахме отвъд прехода, посочихме новите цели и предизвикателства пред България; предложихме техните решения. Винаги сме вярвали, че ролята ни като политици е именно тази - да се чертаят нови хоризонти, да се създава ентусиазъм сред хората да преследват високи цели.", каза Атанасов. 

Той постави акцент върху това, че ПП ДСБ е наследник на реформаторската десница и най-успешното управление на България в новата ни история, това на ОДС - "Създадохме я тези, които които искахме да съхраним и надграждаме постигнатото. Които не се страхувахме да се изправим срещу своите противници - нито тогава, нито сега. ДСБ винаги е било общност от свободни, но и смели хора, а както посочва и г-н Костов в своята книга - Политиката отвътре, смелостта е едно от най-важните качества в
политиката, каза Атанасов. 

Кандидатът за евродепутат и бивш председател на ДСБ Радан Кънев припомни целите, поставени при основаването на партията. 

"Преди 20 години обещахме три много прости неща - да откъснем България от прегръдките на мафията, която я задушаваше. Обещахме да предложим нов прочит на десницата в България, прочит от 21 век, след като целите от 20 век бяха постигнати от управлението на Иван Костов. Обещахме България да бъде силна в обединена Европа."

Той сподели, че се гордее, че въпреки всичко, в Европа винаги има представител на демократичната общност, който показва едно друго лице на България и изрази надеждата си, че на тези избори този брой ще нарасне до 4, 5 европейски депутата - "Ще покажем друго лице на България. Че в България има християндемократи, които не са мутри, има либерали, които не са мафиоти!".

Радан Кънев посочи, че в последните 20 години, ако има нещо, което е постоянно в България, то е, че когато има опит за консолидация на дясното, тези обединения винаги са около ДСБ - "Ако видите „десница" без ДСБ, това е гербаджийска работа..."

Иван Костов също започна изказването си, цитирайки част от учредителните документи на формацията и каза, че времето е потвърдило анализа на тежките политически, социални и властови пороци, направен още тогава.

Той отбеляза, че ДСБ е партията, чиито идеи са нужни на страната и, че те ще надживеят мафията и ще бъдат осъществени - "Нашият свят никога няма да изчезне. Защото ние сме отговорни не само за себе си, а и за своите семейства, за своята местна общност, за страната си, за Украйна, защото е нападната, и за евроатлантическите ни съюзници. Няма да позволим
този наш свят да изчезне, защото друг свят нямаме. Както и няма да се примирим да живеем в една държава на мафията".

Бившият премиер в периода 1997-2001 г. сподели, че посланията на ГЕРБ, че страната е в криза, не отговарят на реалността - "В момента има реален икономически растеж, нарастване на доходите, което изпреварва инфлацията, намалява безработицата. Макар и бавно, се наблюдава спад на броя на хората, живеещи в бедност. След силно забавяне в периода 2008 - 2021 г. последните три години бързо приближаваме до средното европейско ниво по реално потребление. За каква криза говорят от ГЕРБ? От три години не могат да делят порциите, а без парите на европейския и българския бюджет, мафиотското статукво не може да се поддържа. Техният властови модел е в криза, която се напъват да представят като криза на българските граждани. Правят го, защото трябва на всяка цена да се върнат на власт. Ще гласувам срещу връщането на това мафиотско статукво. Ще гласувам кризата му да го унищожи.", каза Костов. 

Своите благопожелания за празника на ДСБ изказаха акад. Николай Денков от името на "Продължаваме промяната", председателят на "Да,България" Христо Иванов и водачът на листата на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" за европарламента Никола Минчев. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови