Дончева обеща подкрепа за българите от Западните покрайнини

OFFNews 24 октомври 2016 в 14:51 2230 1

Кандидатпрезидентската двойка Татяна Дончева - Минчо Спасов обяви, че ще работи за подобряване живота на българите от Западните покрайнини. Двамата посетиха сънародниците ни там, след което дадоха пресконференция в Босилеград.

Задача на президентската институция е да работи за подобряване на живота на българите от Западните покрайнини, които до момента винаги са били обект на исторически спорове и присвоявания от страна на част от политическите ни сили, смятат Дончева и Спасов.

Българите от Западните покрайнини трябва да се чувстват и да живеят като част от България, каза Дончева по време на пресконференцията.

Дончева и Спасов се срещнаха с кмета на Босилеград и председател на Съюза на българските малцинства в Сърбия Владимир Захариев, с представители на местния Културно-информационен център и местни жители.

„Българите, живеещи извън родината за нас са много специална общност. Посещението ни днес е част от това ни разбиране, че те трябва да бъдат приобщени и да са част от България. Тези хора трябва да са в непрекъсната връзка със страната и начинът им на живот да не се различава от този на българите вътре в страната. За разлика от досега управляващите, които смятат да подкрепят влизането на една или друга държава в ЕС без условия, ние няма да обещаваме подобни безусловни действия”, допълни Дончева.

Тя подчерта, че много съществен е въпросът с обучението на деца от Западните покрайнини, както и възможността българската държава да участва в подобряване благосъстоянието на хората там. Тя посочи като възможност за това изграждането и управлението на производствени мощности с ангажиране на местно ниво, "защото ако това не се случи, не можем да говорим за това как ще приближаваме бита на българите от Западните покрайнини с този на българите от другата страна на границата".

Сред обсъдените теми бяха още възстановяването и придобиване на българско гражданство, възможностите за достъп до здравна помощ и образование в България, както и ролята на държавата ни за подпомагане на бизнес инициативи в Босилеград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови