Демократична България настоява за независима проверка на машините за гласуване

OFFNews 01 юли 2021 в 20:37 2295 0

Снимка ЦИК

“Демократична България” изпрати писмо до ръководството на Държавната агенция електронно управление, с което иска гаранции, че ще бъде извършена независима проверка на машините за гласуване на 11 юли.

Коалицията настоява да бъде предоставен достъп на експертите, излъчени от политическите партии, до изходния код на софтуера на машините.

"Според решение на ЦИК политическите сили, участващи в изборите на 11 юли, трябва да имат право на достъп до информация за хардуера, всички скриптове за изграждане на системен образ и на целия изходен код. ДАЕУ обаче утвърждава свои правила, в които такъв достъп не е предвиден изрично. Това означава, че не е сигурно дали експертите на политическите сили ще могат да установят по същество как функционира софтуерът на машините и как ще се изчисляват резултатите. Достъпът на кода не предполага негова модификация, а единствено преглед" - аргументират се от “Демократична България”.

“От години настояваме участниците в изборния процес да имат възможност да направят одит на машините, за да може обществеността да получи пълни гаранции за честността на изборите. Сега този въпрос вече е регулиран законодателно и призоваваме ДАЕУ да коригира правилата си в съответствие с решението на ЦИК, така че да предвиди достъп до изходния код. Това ще повиши доверието в процеса и ще елиминира много съмнения, които бившите управляващи подклаждат”, заяви експертът на “Демократична България” Божидар Божанов.

В писмото си “Демократична България” настоява да бъде изпълнено изцяло решението на ЦИК и да бъде осигурен достъп до изходния код.

От обединението имат и конкретни предложения за процедурата: достъпът да бъде предоставен за поне 48 часа, експерти от ДАЕУ, ЦИК и доставчикът на машините да оказват съдействие на експертите, да се подписва споразумение за конфиденциалност, а достъпът да е в контролирана среда.

“Независимият одит е поредният ключов елемент за спечелването на доверието на избирателите в изборния процес. До деня на изборите остава малко време и очакваме още в следващите дни да можем да проверим функционалността на машините ”, каза още Божанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови