ДБ: ЦИК бави жалбата за видеоизлъчването и мишкува в интерес на поръчителите си

OFFNews 29 март 2021 в 12:45 874 0

След 13 дни на протакане и четири опита, преди окончателно да реши с какви мотиви да обжалва решението за видеоизлъчването от броенето на бюлетините, ЦИК все още не е внесла жалбата си в съда, съобщават от Демократична България.

В събота следобед комисията най-накрая събра мнозинство да атакува решението, с което бе позволено заснемането при обработването на гласовете в секционните комисии. Повече от денонощие след това обаче жалбата на ЦИК не може да измине 200 метра до Административния съд - София-град. Срокът за депозиране на жалбата на ЦИК изтича на 30 март, припомнят от обединението на ДСБ, Зелено Движение и Да, България.

“Демократична България изразява своето остро несъгласие с подхода на ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗлД), който по същество представлява тупане на топката и опит върховната инстанция да не може да се произнесе преди деня на изборите”, се казва в позиция на обединението.

Демократите смятат, че ЦИК не е оповестила мотивите си публично, крие се от гражданите и мишкува, очевидно в интерес на тези, които си поръчаха обжалването, а именно - ГЕРБ и ДПС.

"Най-сигурният начин ЦИК да срине окончателно авторитета си е именно този подход на ЦИК - да нямаш лице да излезеш пред хората, за да обясниш мотивите си и да правиш всичко, за да пречиш решението да влезе окончателно в сила. Решението за видеоизлъчването е подкрепено от гражданите, решение, което осигурява публичност и прозрачност на процеса и доверие в изборите”, се казва в позицията.

По-рано днес “Демократична България” внесе в Софийския административен съд молба бързо да придвижи жалбите срещу решението, за да мое в срок до изборите на 4 април да има окончателно решение.

Парламентарни избори 2021

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!