Бойко: При тази конфигурация не виждам как ще се направи правителство

OFFNews 05 октомври 2014 в 20:21 18690 23

При тази конфигурация не виждам как ще се направи правителство. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в първия си коментар за изборните резултати тази вечер.

Партията му спечели изборите, но ще има 90 места в парламента, които не му осигуряват абсолютно мнозинство. Абсолютно мнозинство няма и ако се прибавят мандатите на потенциалния партньор на ГЕРБ Реформаторския блок, които, според Борисов, са се представили зле. Освен това, заяви Борисов, "Реформаторите не ни желаят, БСП обявиха, че остават в опозиция. С 90 депутата какво да направя?".

Лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че "с ДПС няма да работим заедно". На въпрос дали решението му е твърдо той отговори: "Аз меко ли говоря? Ако да, съжалявам, такова е наречието в Банкя".

Все пак той остави вратичка за коалиция:

"Моля колегите от другите партии да преспят с резултатите си, да се смирим и вместо да правим гръмки изявления, обидени и наранени, да размислим. Ако им е мила държавата, да загърбят личното", заяви Борисов и обяви, че бил готов да направи всичко възможно, за да има правителство.

Борисов даде категорична заявка, че ако се сформира кабинет, той ще бъде премиерът му:

"Нормално е победителят да излъчи премиер. Ние сме го доказали. Оттам нататък нека всички да помислят какво би се случило с още два месеца предизборна кампания със служебен кабинет. Всички си знаем телефоните, нека се чуем."

Борисов заяви още, че се е изпълнил най-лошият сценарий за изборните резултати.

"Проблемът на България е лявото. Левицата в България беше изместена от крайно популистки партии, които намалиха тежестта й. Видно е, че Станишев не е бил проблемът на БСП - резултатите им не се повишават, а се понижават. Проблемът е в слабото ляво - ДПС почти се изравни с БСП, това е проблем за България."

"Искам да кажа едно голямо "Благодаря" на хората за изборния резултат. Година и половина ГЕРБ беше подложен на унищожение", каза още Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!