Бюлетината от машината ще е 20 см, ако не се принтира - гласът е невалиден

ЦИК показа бюлетините за изборите на 2 април

Йорданка Веселинова 16 март 2023 в 11:53 1893 0

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК

Машинните бюлетини ще бъдат по-дълги от разписките на предходните избори. Ако не се принтира хартия, гласът няма да се брои. Това заяви на брифинг зам.-председателката и говорител на ЦИК Росица Матева.

На изборите досега нямаше значение дали има разписка или не, тъй като крайният резултат се отчиташе на база на данните от машините, а не на ръчно броене, както ще е сега.

Матева показа хартиените бюлетини както за секциите в страната, така и за тези в чужбина. Те ще бъдат с дължина около 60  сантиметра. Бе демонстрирано и гласуването с машина. Електронната бюлетина, тоест това, което се визуализира, е идентична за хартиената.

Как ще изглеждат бюлетините на 2 април

На бюлетината от машинно гласуване, както вече се наричат разписките, пък ще има информация за номера на секция, номера на машина, начинът, по който е гласувано, дата на изборите и QR код. Дължината на разписката ще бъде 20 сантиметра.

След като избирателите гласуват, разписката трябва да се сгъне, на гърба ѝ да бъде поставен печат, а след това да се пусне в прозрачната кутия.

Австрия, Швейцария и Норвегия не са разрешили разкриването на секции за изборите

Матева съобщи, че вече Норвегия и Австрия са дали разрешения за разкриване на секции в страните. Очаква се положително становище от Швейцария.

На 18 март изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес или с подвижна урна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови