12 000 полицаи ще охраняват изборите

OFFNews 13 май 2014 в 14:54 2499 2

От 20 май ще функционира денонощна телефонна линия в МВР за подаване на сигнали за нарушения или евентуални престъпления, свързани с изборния ред.

Това каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на пресконференция във връзка с предприетите мерки за обезпечаване на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящите избори за членове на Европейския парламент.

Телефонът за сигнали ще е 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и имейл [email protected]

„Абсолютно всеки един сигнал, който постъпи в МВР, незабавно ще бъде докладван в компетентната прокуратура. Указанията са подателят на всеки един постъпил сигнал да бъде уведомен за резултатите от проверката. Това се прави с цел да е видно, че има прозрачност, и второ – евентуално при несъгласие или неудовлетворение пот проверката подателят на сигнала да може да обжалва”, обясни Светлозар Лазаров.

От утре започва първото превозване на бюлетини от печатницата на БНБ към 5 области в страната. Охраната ще се осъществява от един автомобил на жандармерията и един на областна дирекция на МВР. „За всяка отделна област ще има отделно МПС, ще има отделна охрана на служители на жандармерията от точка А до крайна точка. Осигурили сме допълнителни сили за охрана, правим двоен байпас – под контрол на дежурните оперативни части при навлизане в област и подразделение на МВР ще бъдат изпращани допълнителни сили на съответните регионални структури. Така всяко едно транспортно средство ще бъде подсигурено с двойна охрана от служители на МВР”, посочи Светлозар Лазаров.

Над 12 000 служители ще бъдат ангажирани с охраната на разкритите 11 600 секции. Директорът на Главна дирекция „Национална полиция” главен комисар Тодор Гребенаров каза, че служителите, които ще бъдат пряко ангажирани с охраната на изборните места, ще бъдат около 12 430. На територията на страната ще бъдат обособени 7 133 изборни места с 11 658 секции, като са предвидени общо 101 подвижни секции.

„До настоящия момент няма нарушения във връзка с провеждането на кампанията, по провеждането на изборите имаме необходимата организация и постоянно поддържаме контакт с областните дирекции за недопускане на нарушения при предизборни прояви”, допълни той. Голяма част от състава на МВР ще бъде пряко ангажирана с осигуряване на абитуриентските балове, паралелно с изборите.

„Абсолютно всеки един сигнал, който постъпи в МВР, незабавно ще бъде докладван в компетентната прокуратура. Указанията са подателят на всеки един постъпил сигнал да бъде уведомен за резултатите от проверката. Това се прави с цел да е видно, че има прозрачност, и второ – евентуално при несъгласие или неудовлетворение по проверката подателят на сигнала да може да обжалва”, обясни Светлозар Лазаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!