Историята на Каталунската държава от 1934 г., завършила с разстрел

ОFFNews 27 октомври 2017 в 19:35 11818 0

На 6 октомври 1934 г. премиерът на автономната област Каталуния Луис Компанис обявява Каталунска държава в пределите на несъществуваща федерална република Испания. Десет часа по-късно и след смъртта на десетки души той се предава, припомня АФП, цитирана от БТА.

Когато Компанис прави прокламацията си, левите партии са обявили "обща революционна стачка" в знак на протест срещу влизането в правителство на трима министри от коалиция, обединяваща и десни партии - СЕДА (CEDA).

"Каталунци!, се провиква Компанис от балкона на Женералитата, централата на каталунското правителство (. . .) В този тържествен час, в името на народа и Каталуния, обявявам държавата Каталуния от федералната република Испания и, за да установим и укрепим връзките с ръководителите на общия протест срещу фашизма, ги кани да установят в Каталуния временно правителство на републиката".

Компанис очевидно не се е бил консултирал с ръководителите на общата стачка, а втората испанска република не е федерална. За първи път обаче, без да успее да одобри конституцията през декември 1931 година, Каталуния, самопровъзгласила се република, прави опит да получи статут на автономия, който е съвместим единствено с модела на федерална държава. На Мадрид ще му бъдат необходими напрегнати преговори, за да сведе компетенциите на Каталуния до приемливи пропорции за новата единна държава.

Отговорът на правителството не се забавя. Главнокомандващият на военните сили на Каталуния, генерал Доминго Батет, отказва да се подчинява на Женералитата и след като се консултира с премиера в Мадрид, обявява военно положение.

Полицай убива пехотинец и армията отвръща на удара. При сблъсъците през нощта според историците загиват между 46 до 80 души. В 6 ч. сутринта на 7 октомври, 10 часа след обявяването, Компанис се предава на генерал Батет.

Компанис е арестуван с правителството и редица депутати. Снимката им зад решетките ще обиколи света.
На 14 декември със закон е отменена автономията на Каталуния за неопределен срок.

Компанис намира убежище във Франция след гражданската война (1936-1939), където е арестуван от германците през 1940 г. и предаден на диктатора Франсиско Франко. Разстрелян е на 15 октомври в крепостта Монтжуик над Барселона. Той става герой за каталунските сепаратисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови