Ски легендата Марк Жирардели: Имате голям потенциал за зимен туризъм

Симона Костадинова Последна промяна на 11 май 2015 в 19:49 7076 7

Снимка БГНЕС

Марк Жирардели

Ски легендата Марк Жирардели пред OFFNews за разликите между българките и австрийските зимни курорти, за любовта му към България и за решението му да стане съветник на Николина Ангелкова по въпросите на зимния туризъм. 

Жирардели е петкратен носител на Световната купа по ски. Той е универсален скиор, има победи във всички дисциплини, но най-много титли е спечелил в слалома и комбинацията. Жирардели е австрийски скиор, който през 1977 г. след конфликт с австрийската федерация по ски решава да се състезава за Люксембург в алпийските дисциплини. Прекратява състезателната си кариера през 1997 година.

Днес казахте, че в България отнема много време да се разреши строеж на лифт. За колко време се случва това в Австрия?

Ще ви дам един пример. През 2000 г. в Германия построих един вътрешен ски център, подобен на този в Дубай. Казва се Alpincenter. Продадох го през 2004 г., но го започнах през 1999 г. Отне ни само една година, за да получим позволение за всичко необходимо от нищото, от една затревена площ, да направим този център. 

На срещата с представителите на зимния туризъм сте казал, че в Австрия също има проблеми с разрешенията за строеж на лифтове например.

Да, но може би не е толкова трудно. Тук има малко различие. При нас има два вида ски зони - по-високо ниво и по-ниско ниво. Така че по-скоро има случаи, когато отделните курорти се борят за гости. Тези, които са с по-високо ниво, се притесняват, че богатите им клиенти ще отидат в по-ниския клас курорти. И така по-евтините курорти ще започнат да печелят много повече за сметка на по-елитните. Затова има по-голяма борба между самите ски курорти, отколкото между тях и правителството.

Вие сте тук като съветник в областта на зимния туризъм на министър Николина Ангелкова. Защо решихте да се наемете с тази задача?

Това беше шанс, една възможност да стана съветник. Все пак аз съм "посланик" на страната ви вече повече от 10 години. Откакто дойдох тук за откриването на зимния сезон в Банско през 2004 г., аз се влюбих в страната и хората и станах посланик на добра воля.

Сега, като съветник, какво смятате, че трябва първо да се промени, за да привличаме повече туристи през зимата?

За да се представя България по професионален начин първата стъпка, която трябва да се предприеме, е да се подобри инфраструктурата. Можеш да продадеш само един добър продукт. Не можеш да продадеш един средностатистически или лош продукт. Трябва да се вложат пари, за да продадеш добър продукт.

Вие смятате ли, че това наистина може да се случи?

Хей, естествено. Вие имате планини, които са по 3000 м високи. Имате огромен потенциал да развиете зимния си туризъм на високо ниво. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови