Жирардели: Липсата на лифтове е основен проблем на зимния туризъм в България

Симона Костадинова Последна промяна на 11 май 2015 в 17:46 1747 2

Снимка OFFNews

Бавните процедури за разрешаване на строеж на лифтове са сред основните проблеми на зимния туризъм и ски курортите ни.

Това свое мнение изрази ски легендата Марк Жирардели - съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова в областта на зимния туризъм, по време на пресконференция след среща с представители на зимните курорти, концесионерите на лифтове и местните власти за резултатите от изминалия зимен сезон.

"Беше изненада за мен, че малко или много всички зимни курорти изказаха общи проблеми. За всички тях естествено такъв беше инфраструктурата и това да се получи позволение да се построят нови лифтове", каза Жирардели.

Той заяви, че когато в Австрия или Италия го питали как се развива зимният туризъм в България и той им отговорел какво е състоянието му, "всички оставали изумени от това колко много време отнема да се разреши строеж на лифт".

"Трудно ми е да обясня навън какво се случва тук, защото тези, които пречат нещата да се случват, всъщност са хора, които спират икономическото развитие на страната. Те пречат на хората в определени райони да се препитават. Преди всичко пречат на развитието на туризма в България. Блокират го", заяви още Жирардели.

Ангелкова, от своя страна, заяви, че Министерство на туризма подготвя законодателни промени, свързани с по-лесното изграждане на ски лифтове и ски съоръжения, които до месец ще бъдат предоставени за обществено обсъждане.

Министърът отново подчерта, че страната ни е сред последните по развитие на ски инфраструктура, а същевременно лифтовете били "най-зеленият транспорт".

Тя каза още, че и развиването на пътната инфраструктура до курортите ни също е сред основните приоритети на правителството и "министър Павлова работи изключително фокусирано в тази област".

Министърът обясни, че се очаква станата ни да има различен слоган на зимната си кампания. Но детайлите в това отношение предстои да бъдат обсъждани на специална маркетинг среща, която ще се състои в края на май месец или началото на юни.

Окончателният вариант на националната стратегия за реклама на туризма за 2016 г. се очаква да бъде приет на Националния съвет по туризма, който ще се проведе в края на юни.

Според Ангелкова изминалият зимен сезон е бил "доста успешен", по данни на НСИ е имало е ръст от 8,2 %. Приходите за периода декември 2014 г. - март 2015 г. пък са били 640 млн. лева. Предстои да се обработят данните за април, а за някои курорти и за май месец.

По думите й най-голям е ръстът на туристи от Турция - с 30 %.

Това ни дава основание да започнем да прилагаме облекчения на визовите процедури за тези туристи не само през зимния сезон, а и целогодишно, коментира Ангелкова.

Министърът подчерта, че през изминалия сезон е имало ръст на посещенията от държави с традиционни зимни курорти като Италия, Германия и Австрия.

Ангелкова допълни, че на България е необходим фокус по отношение привличане на туристи от съседните пазари и Европа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.05 2015 в 11:54

За съжаление Банско вече е курорт, който е в пъти по евтин за чужденци отколкото за Българи. Те си купуват на оферта пакети за пълен пансион и с включени лифт карти за по 25лв, а за нас 60лв на касата. Изгониха ни и вече на хората им е все тая какво се случва там и без това е непоносимо скъпо, а напълниха с бедните чужденци от близките страни. А с тези пакетни оферти хотелите лапат всичко и дори кръчмите в града стоят празни и местното население губи.
Вместо концесията да му бъде отнето КЗ-ЦМ раздава задачи в правителството да променят закона в негова полза.
Ужас!

11.05 2015 в 21:36

Някога славният скиор Марк Жирардели, е възприел унизителната роля на говорител на Цеко Минев. Досега Жирардели идваше всяка година да открива ски сезона и да рекламира Банско, явно вече извършва и други задачи. Ех, какво ли не правят хората за пари.
И какво ли не прави мафиотът Цеко, присвоил 1-2 милиарда от ПИБ, за да притъпи обществената съпротива на застрояването на планините.
Интересно каква е ползата на държавата от развитие на ски зоните? Най-хубава ски зона в България е над Банско. Но фирмата Юлен на Цеко, която стопанисва зоната, плаща смешна сума за концесия годишно и декларира загуба от години (освен това неправомерно ползва много по-голяма територия за ски писти отколкото се полага по концесионния договор), т.е. държава пряко не печели почти нищо от тези зимни туристи. Въпрос с понижена трудност е защо тогава държава напъва да се разширява зоната ?
От министърката, разбира се, няма какво да се очаква. Тя очевидно е толкова интелигентна, колкото и изглежда. Да каже, че тука идват австрийци и италианци на ски е все едно да каже, че гърците ходят на море в Германия.