Ексклузивно Министърът коригира заповедта: сертификатите за преболедували - за 1 година, документ ще се издава и след 1-ва доза

Жп гигантът Сименс поиска БДЖ да спре търга за новите влакове

Светослав Метанов Последна промяна на 28 август 2018 в 08:21 20760 3

Германският технологичен гигант "Сименс" официално поиска от БДЖ да бъде спряна обществената поръчка за 42 нови влака, която бе обявена преди десетина дни, научи OFFNews от два независими източника.

В деловодството на жп компанията на столичната ул. "Иван Вазов" е получено писмо от 13 страници, в което концернът настоява да се пренапишат условията на търга, така че да бъдат елиминирани клаузите, насочващи търга към избора на точно определен доставчик.

Според източниците на OFFNews, "Сименс" искат да се променят голям брой спецификации за съвсем конкретни технически изисквания,  и също така посочват, че е абсурдно за дълги растояния да се ползват мотрисни влакове, които са за регионални превози.

Обществената поръчка за новите влакове на БДЖ е с бюджет от 675 милиона лева. А условията са от абсурдни, по-абсурдни.

Най-голямото безумие, безспорно, е това, че производителят ще поеме поддръжката на закупените влакове само за 15 години, а не за 30 както бе в първоначалния вариант. А за сервиза се плаща извън цената на мотрисите. За първите 15 години, през които новите влакове почти не се развалят, доставчикът ще вземе кеш от 225 милиона лева. За вторите 15 години от експлоатацията, когато новите влаковете ще започнат да окапват като зрели круши и ще се налагат далеч по-скъпи ремонти, БДЖ ще трябва да се оправят сами.

Освен това жп превозвачът поръча влакове, които към ден днешен са напълно морално остарели - със скорост до 160 км/ч. Наистина сега в България почти няма железен път, на който да вдигнат повече, но не трябва да се забравя, че дори в най-оптимистичния вариант, който няма да се случи, новият подвижен състав трябва да дойде през 2024 г. После ще бъдат ползвани още 30-40 години. Минимум.

Миналата година БДЖ пращат писма до четири производители на влакове за евентуалната цена за доставка на нови влакове. Получените оферти обаче имат твърде малко общо. Най-ниската е на полската ПЕСА Бидгош, която обещава доставка по задание срещу 390 милиона лева. Трите други производители обаче дават драстично по-високи цени. Става дума за далеч по-сериозни производители като Сименс, Щадлер и Шкода. Въпреки това БДЖ решава да обяви търга с бюджет, който е много далеч от средната цена на четирите оферти и се доближава единствено до предложението на ПЕСА. Което създава съмнения дали процедурата ще е честна.

Освен това според заданието БДЖ ще ни вози в обикновени мотриси, като тези между Перник и София, от столицата до Варна - пътуване, което продължава минимум 9 часа. Вагоните ще са безкупейни, местата за големи куфари - почти никакви. При това мотрисите ще са къси с 230 места и според жп специалисти никога няма да изплатят разходите за закупуването им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3774

3

ЛАФЪРДИЕВ

28.08 2018 в 23:12

Споко бе хора.. Това е първи търг.. После ша има втори - за влакчета със скорост над 250 клм. час.. Щото с такива скорости са правят линиите в съседните страни. Които избраха да вземат китайските юани за Новия път на коприната, дет БДЖ и НКЖИ отказаха през 2014-та.. Та там сежашните влакчета няма да ги пуснат..
А Сименс да не плачат.. Баце не е забравил как 2010 плачкаше на раменцето на тантето им да си вземат обратно влакчетата от Никиго Василевия. Дет той кат ГЛАВСЕК на МВР-то проспа кат неизгоден договор за БДЖ тогава.. А те тожаз си искаха парите за влакчетата по договора..

12154

1

поп Дръвчо

28.08 2018 в 09:42

И това ли е вчерашна фирма със 100 лева капитал, която само стопира поръчките?