Зелени закони: Скандален законопроект на ВМРО дава възможност 3,7 млн. декара гори да бъдат изсечени

OFFNews 26 януари 2021 в 08:51 8412 2

Скандална законодателна поправка на ВМРО отваря врата за изсичането на 3,7 милиона декара гори, алармират от неправителствената организация Зелени закони.

Кметовете на населените места и районите да могат еднолично да разрешават сеч на овощни и горски дървета в селскостопанските земи, гласи поправката в Закона за опазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ), прокарвана от депутатът патриот Александър Сабанов.

По стара традиция в българския парламент скандалният текст е вкаран в заключителните разпоредби при промени в друг закон - за пчеларството

От инициативата "Зелени закони" призовават депутатите от Комисията по земеделие и храни към Народното събрание да отхвърлят законопроекта на Сабанов.

С този скандален законопроект се създава възможност за изсичането на близо 3 700 000 дка гори, залесени върху земеделски земи, или над 10% от всички български гори! Близо 1/3 от тези гори са с възраст над 50 г., а в общини като Медковец, Кнежа, Никопол и Долна Митрополия тези гори са над 50% от наличните в района. Към момента ЗОСИ (в чл. 32, ал. 2 и 3 във вр. с чл. 3) дава право на общините да разрешават единствено отсичането на отделно стоящи дървета (до 5 дървета с разрешение на кмета и над 5 дървета с разрешение на началник на управление „Земеделие"), докато отсичането на гори и на отделни дървета в горите може да се разрешава единствено от специалистите с лесовъдско образование по реда на Закона за горите и при спазване на съответните процедури по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Сега със законопроекта на ВМРО се дава право на всички кметове на общини да разрешават с един хвърчащ лист хартия по реда на ЗОСИ изсичането на голо на горите върху земеделски земи, без никаква отчетност, без контрол, без съответните лесовъдски правила на Закона за горите и без съгласувателните процедури по реда на ЗБР и ЗООС при промяна на предназначението на съществуващи гори чрез изсичането им на голо, посочват екоактивистите.

Според Зелени закони близо 2 400 000 дка или 2/3 от всички гори върху земеделски земи са собственост на общините, което прави кметовете още по-заинтересовани вместо да изискат прехвърлянето на тези гори в горски територии по реда на Закона за горите, направо да издават разрешения за изсичането им с цел реализиране на бързи печалби от дърводобива и получаване на евросубсидии за почистване на земеделски земи. Всичко това за няколко години ще доведе не само до изсичането на стотици хиляди декари гори, но и до наказателни процедури на Европейската комисия поради неспазване на европейските директиви за опазване на биоразнообразието и новите изискванията на ЕК за увеличаване на залесената площ в европейските държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6445

2

kokoten

26.01 2021 в 13:35

Мръсници...изпосекоха всичко що може да се продаде...Неясно защо секат горите около новия път Мездра - Ботевград...няма никаква причина за тая сеч(освен комерсиални)...Особено в участъка Ребърково-Новачене такива свлачища и калищаци ни чакат,че не ми се мисли ...

2910

1

П

26.01 2021 в 13:22

Нещо пак са обръщали файловете...