Quantcast

Заради COVID-19 два пъти повече хора искат да са програмисти

OFFNews Последна промяна на 17 ноември 2020 в 13:41 3756 1

Снимка pexels

Професионалистите, решили да се насочат към ИТ сектора през 2020 г. без предишен опит, са се увеличили с 217% спрямо 2019 г. Паралелно с това, се наблюдава спад в интереса към секторите телекомуникации, логистика и производство. Това сочат данните от регистрираните над 5000 кандидати на най-голямото кариерно събитие за квалифицирани кадри - Career Show 2020, което тази година ще се проведе изцяло онлайн.

При анализ на квалификацията на кандидатите, регистрирани за форума, се забелязва значителна разлика между профилите на ИТ специалистите, участвали през миналата година, и ИТ специалистите, които са заявили участие тази година. Ако през 2019 г. ИТ специалистите, без професионален опит, са били 6,25%, то тази година те са 15,88%. Всички участници са преселектирани и в процеса на одобрение на техните кандидатури прави впечатление, че голяма част от хората, кандидатствали като начинаещи ИТ специалисти, всъщност имат професионален опит и образование в друга сфера, но са решили да се преквалифицират, обясняват организаторите.

Според тях това се дължи на факта, че в ИТ сектора отдавна са въведени практики като дистанционната работа, които за други сектори бяха нововъведения за справяне с ограниченията, наложени от противоепидемичните мерки.

Именно този бранш се оказва най-подготвен за ситуацията и за момента оставя впечатление за един от най-стабилните сектори на икономиката в условията на кризисната обстановка, предизвикана от пандемията. Освен това, тенденцията ИТ компаниите да предлагат по-добри от средните за страната условия на труд, мотивира много квалифицирани в други сфери кандидати да се преориентират към ИТ сферата.

“Без съмнение 2020 година е тежка за всички ни. Данните от направения анализ говорят за това, че огромно количество висококвалифицарани кадри са принудени да намерят ново поприще, в което да се чувстват по-сигурни. От друга страна обаче се радваме да видим, че само за няколко месеца кандидатите са взели ситуацията в свои ръце и са предприели конкретни действия към преквалификацията си. Това ни обнадеждава и затвърждава вярата ни в потенциала на човешкия капитал в България”, споделя Симона Харизанова, съосновател на кариерния форум.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Biser

17.11 2020 в 16:32

То и най-високи заплати получават, още преди ковид, нормално да искат