За първи път Бургас е домакин на Европейския морски ден

OFFNews - Бургас 30 май 2018 в 15:37 3563 0

Близо 1000 делегати от международната морска общност пристигат в Бургас за участие в Европейския морски ден. За първи път Бургас е домакин на инициативата. Това е престижна международна двудневна конференция и изложение, организирана в различна страна всяка година. Тя се провежда от 10 години, а през този период, домакини са били Брюксел, Рим, Гьотеборг, Атина и Бремен.

На 31 май и 1 юни Бургас ще бъде следващата спирка на Европейския морски ден. Събитието официално е част от календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. То ще предложи пленарни и тематични сесии (с участието на високопоставени политически лидери и ключови експерти), семинари, изложбена площ, както и голям брой допълващи събития. За форума идва и еврокомисарят по околната среда, морските въпроси и риболова Кармену Вела. Домакинството на подобно събитие е оценка за усилията, които полагаме и за това, което сме постигнали, казва кметът Димитър Николов:

Сега ще имаме възможност и пред комисаря, и пред различните експерти, да обсъдим именно тези конфликти, теми, свързани с възможностите за допълнително усвояване на ресурсите в Черно море, най-вече – за опазване на екологията в Черно море… За новите транспортни коридори, за получаване на допълнителни субсидии за увеличаване пропускливостта на тези транспортни коридори, за условията на новия програмен период…“, коментира Димитър Николов.

В събитието се включват и евродепутати, сред които Искра Михайлова, председател на комисията по регионално развитие; транспортният министър Ивайло Московски.

Очакваме и представители на шестте черноморски държави, допълни ресорният заместник- кмет Руска Бояджиева:

Които, паралелно с участието си в Европейския морски ден, провеждат и среща на високо равнище, ще излязат със съвместна декларация, свързана с опазването и устойчивото отношение към Черноморския басейн. Най-актуалните теми ще бъдат дискутирани, свързани с т. нар. „синя икономика“. Това, което ние се опитваме тук да покажем е, че използването на морските ресурси, има много аспекти. И тези всички аспекти ще бъдат засегнати в 18-тте семинара или уъркшопове, които ще се провеждат в рамките на ден и половина тематични сесии. Това са както икономическият растеж, така и опазването на околната среда, така и ефективното използване на устойчивите ресурси. Една много важна тема е иновацията в морската политика“, поясни Бояджиева.

Редица събития съпътстват проявата. В Морското казино ще бъде открита интерактивна изложба за тайните съкровища на Черно море, на Пристанище Бургас ще бъде направена първа копка на конгресен център, ще се проведе и първата си по рода регата “Coast to coast - 20 км до Бургас”.

Семинарите ще се провеждат в Бургаския свободен университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови