Продължаваме да изоставаме от ЕС още 15 години

OFFNews Последна промяна на 29 май 2018 в 08:25 2296 0

Продължаваме да изоставаме от ЕС още 15 години

България ще продължи да изостава на европейско равнище в следващите 15 години. Това се посочва в Годишния доклад за икономическото развитие и политики в България, изготвен от Института за икономически изследвания на БАН.

Не трябва да мислим за догонване на средното европейско равнище в близките 15 години, заяви пред bTV доц. Виктор Йоцов от института. По думите му даже достигането на 75% от средните нива на европейските икономики ще отнеме най-малко 13 години и то при растеж, който е с 2% по-висок от този в по-развитите страни.

„С 3,6% (колкото е в момента – б.р.) ще ни отнеме 30 години”, подчерта той.

„Неприятното е, че изоставаме спрямо другите нови страни в ЕС, които отбелязват през миналата година по-голям растеж от нас. Лидер е Румъния със 7%”, посочи Йоцов.

Според него са нужни структурни политики, свързани с разпределението на ресурса по сектори и увеличаване на производствени капацитет. „Демографската структура е изключително неблагоприятна – имаме намаляване на населението (…) 30-40 хиляди губим всяка година”, предупреди Йоцов.

Той се обяви за сериозен дебат по отношение на т. нар. „плосък данък”. Според него той е бил въведен без допитване до обществото и експертите в период, който е бил по-благоприятен за българската икономика.