България се включва в кампанията за въвеждане на адекватен минимален доход на европейските граждани

OFFNews 30 май 2018 в 13:21 5516 0

България се включва в кампанията за въвеждане на адекватен минимален доход с цел да се осигури по-добър живот на европейските граждани.

Това стана ясно на организирана от социалното министерство кръгла маса за измерване на жизненото равнище и бедността на национално ниво, предаде БНР.

Определянето на адекватен минимален доход ще става по нов метод, като целта е неговият размер да отговаря, както на достигнатия брутен вътрешен продукт на глава от населението, така и на потребностите на хората.

„Трябва като приоритет да поставим в нашата дейност бедността на всички хора, защото бедността няма цвят, бедността не се нуждае от политика, ние трябва да работим обединени и заедно, за да постигнем един висок жизнен стандарт, от който хората се нуждаем. Да направим една пътна карта за адекватни минимални доходи“, коментира заместник-министърът на труда Султанка Петрова.

Петрова уточни още, че чрез картата трябва да се направят стандарти и правила, които да определят този доход, както и да има мониторинг на процесите по адекватни минимални доходи във всяка една страна в ЕС.

В рамките на кампанията активисти ще обиколят 32 европейски страни. Тя цели разработването на рамкова директива за адекватните минимални доходи. Идеята е те да се определят от не само от експертите, а преди всичко от самите нуждаещи се. 

Минималният доход ще е на базата на потребителската кошница, в която ще се включват продуктите, необходими за нормален живот. Цената на продуктите ще бъде наблюдавана през годините, защото тя се променя, каза Султанка Петрова.

Според заместник-министъра на труда големият дисбаланс в различните региони на България се вижда и в Европа - различните страни имат различна степен на бедност, като ние сме в дъното на класацията.

Султанка Петрова каза още, че трябва да има индивидуален подход за всеки случай на подпомагане, защото в момента в България се получава така, че има хора, които изобщо не са в страната, а получават социални помощи и това трябва да се прекрати.

Според директора на Балканския институт за труда и социалната политика Иван Нейкова този модел за борба с бедността, който съществува в момента, е неадекватен. По думите му до момента са положени много управленски усилия, но бедността не намалява.

Няма как да има конкурентоспособна икономика с масова бедност, защото бедният има проблем с образованието, със здравеопазването, с живота на семейството, на него последната грижа му е конкурентоспособността", заяви Иван Нейков.

Председателят на Европейската анти-бедност мрежа за България Духомир Минев посочи, че се наблюдава край на онази политика, в която социалните права бяха ограничени и бедността растеше и се връщаме към социална Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови