За първи път България е домакин на Годишната асамблея на Европейската лига за икономическо сътрудничество

OFFNews 29 май 2018 в 18:13 2708 0

Между 31 май и 1 юни България за първи път ще е домакин на годишната Генерална асамблея на Европейската лига за икономическо сътрудничество (European League for Economic Cooperation).

Събитието ще се проведе в двореца „Врана” в София, а участие в него ще вземат президента на Лигата - Барон Бернард Сноа, представители на Европейската комисия, Европейска банка за възстановяване и развитие, посланици, анализатори и др.

В рамките на Асамблеята на 31 май от Европейската лига съвместно с Европейския институт за стратегии и анализи (EISA) се организира международна конференция на тема „New Europe, between the West and the East - Energy and Infrastructure for Growth”. Нейни акценти ще бъдат енергетиката и инфраструктурата, както и темата за ЕС и Западните Балкани.

Очаква се в хода на годишната среща на Европейската лига да бъде взето решение за учредяване на комитет по енергетика, инфраструктура и концесии, който да бъде оглавяван на ротационен принцип от представители на България и Румъния.

За председател на комитета е номиниран г-н Илия Лингорски, ръководител на българската секция на Европейската лига и бивш заместник-министър на финансите на Република България.

Европейската лига за икономическо сътрудничество е създадена през 1946 г. като първата общоевропейска платформа, въплъщаваща в себе си идеята за икономическо и политическо обединение на континента. Тя очертава единствения възможен път пред Европа: чрез процес на сътрудничество да се възстанови бързо и да създаде за своите държави условия за траен мир и просперитет, които да наложат европейските ценности в сферата на икономиката, културата и политиката на международно ниво.

От самото начало на съществуването си лигата става инкубатор на последващите проекти с основен приоритет общоевропейския интерес, чийто актуален израз е настоящият Европейски съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови