Вторият по богатство в света уведоми КЗК, че планира да купи Mtel

OFFNews 08 май 2014 в 12:32 1979 1

Компанията на втория по богатство в света човек Карлос Слим Хелу "Карсо Телеком", Холандия внесе уведомление за намерение за придобиване на "Телеком Аустрия", Австрия и съответно на Mtel, която е собственост на австрийската компания.

Съобщението за концентрация е публикувано от КЗК на 7 май.

Производството е образувано на 30 април.

"Карсо Телеком" е длъжна да уведоми предварително КЗК по силата на чл. 24, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията, който изисква да бъде направено предварително уведомление, когато сумата от общите обороти на предприятията - участници в концентрацията на територията на Република България, през предходната финансова година е надхвърляла 25 млн. лева.

КЗК трябва да се произнесе с решение, преди сделката да бъде финализирана.

С придобиването на "Телеком Аустрия" мексиканският магнат Карлос Слим ще получи контрола над телекоми в България, Австрия, Словения, Сърбия, Хърватия, Македония, Беларус и Лихтенщайн. Досега мажоритарен собственик на "Телеком Аустрия" беше австрийската държава.

Богатството на Слим и семейството му се оценява на 70.4 милиарда долара, по данни на сп. Forbes. 74-годишният вдовец и баща на 6 деца беше №1 по богатство в света през 2013 година, той е №1 в Мексико и №12 сред най-влиятелните хора на планетата.

В същото време от Mtel съобщиха днес, че „Телеком Аустрия“ има нов финансов директор - Зигфрид Майрхофер. Назначението е за 1 г.

Майрхофер идва на мястото на Ханс Чуден, чийто договор изтича на 31 май.

Майрхофер ще съвместява новата си позиция с досегашната - главен финансов директор на A1 Telekom Austria AG, на която е от 1 юли 2009 г.

Той работи в „Телеком Аустрия“ започва през март 2000 г. в звеното по "Международно бизнес развитие". От 2004 г. той заема различни ръководни позиции в направления „Контролинг“ и „Счетоводство“ в Telekom Austria Group.

Завършил е промишлено инженерство в Технологичния университет в Грац.

Зигфрид Майрхофер

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови