Връщат данъци на млади семейства с ипотека

OFFNews 16 февруари 2014 в 21:41 3320 2

И през тази година млади семейства, които имат ипотечен кредит могат да намалят данъците си, съобщават от приходната агенция. Основното изискване е те да нямат друго жилище и да са плащали редовно лихвите по заема си през 2013 година.

От данъчното облекчение може да се възползва само един от членовете на семейството. За целта в годишната си декларация за доходите пред НАП, която се подава до 31 април, той трябва да посочи, че иска да намали публичните си задължения и да приложи банков документ, че е погасявал лихви по ипотеката.

“Най-важното изискване за данъчно облекчение за ипотечни кредити е поне единият от двамата съпрузи да е на възраст под 35 години. Второ съществено условие е те да имат граждански брак. Законът не допуска фактическо съжителство, като механизъм, чрез който да се ползва данъчното облекчение. Трето много важно изискване е това да е единственото жилище на семейството”, каза пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Самото възстановяване на данъка става в рамките на 30 дни.

“Данъкът се възстановява по банкова сметка, посочена в данъчната декларация. Затова трябва да сме особено внимателни, вписвайки банковата си сметка там, така че тя да е коректна. От НАП се извършва проверка и сумата се превежда по банков път”, обясни Бъчваров.

Когато лицето дължи пари на НАП, то тогава то няма да получи цялата сума от данъчното облекчение .

“Съвсем логично е, ако човекът, който иска възстановяване на данък и едновременно с това има неплатени данъчни задължения е да се извърши процедура по приспадане. Това е прихващане на задължението. Тогава данъчният орган прихваща дълга и възстановява разликата”, допълва говорителят на НАП.

През миналата година близо 6 хиляди млади семейства с ипотеки са се възползвали от възможността да намалят данъците си.

От НАП уточняват, че младо семейство може да подаде декларация за данъчно облекчение и в случаите, когато ипотекираното жилище все още е в строеж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!