Веолия сключи договор за 30-годишно управление на централната отоплителна система на Ташкент

Столицата осигурява отопление и топла вода на близо 1 милион и 200 хиляди жители

OFFNews 18 октомври 2021 в 14:41 1618 0

Дългосрочният договор за опериране, модернизация и управление на топлофикационната система бе изготвен с консултантската помощ на Азиатската банка за общината на Ташкент. Процесът по подписването му между Веолия и Общината на Ташкент отне по-малко от година.

Досега услугата за 45 на сто от жителите на града бе осигурявана от „ТашТеплоЕнерго“, като собствеността на съоръженията е общинска. Системата е използвала 3 големи топлоцентрали на природен газ (две от които държавни) и 200 локални подгряващи вода съоръжения. Мрежата е с дължина 1926 км, а 73 % от нея се намира под земята. В обслужвания периметър на топлофикационната услуга влизат 13 177 сгради (9174 жилищни и 4003 търговски и административни).

Предприятието работи на загуба и е неефективно. До решението на държавата и общината се стига след непрекъснатото влошаване на качеството и достъпността на услугата от 90-те години на миналия век до сега.

Създаденото публично-частно партньорско дружество Веолия Енерджи Ташкент е за период от 30 години, с което делът в топлофикационния сектор на Веолия в републиката ще бъде 70%. Това е първият договор за публично-частно партньорство от подобен характер в страната и в публичния сектор.

Общият размер на сделката е 13 милиарда 448 милиона евро, като от страна на Веолия ще бъдат осигурени 1 милиард и 385 милиона евро в номинално изражение. 3,359 милиарда ще бъдат публичните средства, част от които ще дойдат чрез цената от услугите, а другата - чрез държавна субсидия.

Очаква се 50% увеличаване на ефективността на топлофикационната услуга чрез изработената система за постигане на ключови показатели.

Групата Веолия се стреми да бъде компания-еталон за екологична трансформация. С близо 179 000 служители по света Групата проектира и предоставя решения, които са едновременно полезни и практични за управлението на услуги в сферата на водите, енергията и преработката на отпадъци. Чрез дейностите в тези три допълващи се направления, Веолия помага за разработването на възможности за достъп до ресурси, опазването на съществуващите ресурси и възобновяването им. През 2020 г. Групата Веолия осигури водоснабдителни услуги на 95 млн. души, канализационни услуги – на 62 млн. души, произведе близо 43 млн. мегаватчаса енергия и и обработи 47 млн. тона отпадъци. Веолия Енвиронман (чиито акции се търгуват на борсата Paris Euronext: VIE) регистрира консолидирани приходи от 26.010 млрд. евро през 2020 г. 

Корпоративно съобщение

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови