В Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ започна зареждането с ядрено гориво

OFFNews Последна промяна на 23 август 2017 в 12:07 1632 2

В Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ в Китай започна зареждането със свежо ядрено гориво. На 18 август 2017 г. в новостроящия се енергоблок бе заредена първата горивна касета.

Общо в реактора предстои да бъдат заредени 163 топлоотделящи сборки. След приключване на зареждането с гориво и изпълнение на всички дейности по въвеждане в експлоатация, ще последва излизане на минимално контролируемо ниво и след това - енергийно стартиране.

Първата сборка с ядрено гориво бе успешно заредена в 23:00 ч. местно време в реактора на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ, заяви вицепрезидентът на Групата компании ASE за Южна Азия Андрей Лебедев. „По този начин, с изпреварване на графика, започна етапът на физическото пускане на енергоблока. До края на тази година е планирано включването на енергоблока към националната мрежа, която захранва Източен Китай.“

Трети и Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ се изграждат със съдействието на Групата компании ASE.

„Това е ключово събитие в строителството на втория ред на Тянванската АЕЦ“, заяви президентът на Групата компании ASE Валерий Лимаренко.“ Показателно е, че първите два енергоблока, построени от нас в сътрудничество с китайските колеги, са признати за едни от най-добрите в страната. На площадката на централата Групата компании ASE внедрява най-съвременните разработки и технологии в областта на ядрената енергетика и управлението на строителството. Надяваме се, че и втори ред на Тянванската АЕЦ ефективно ще служи на китайския народ, укрепвайки сътрудничеството между нашите страни, коментира Лимаренко.

Тянванската АЕЦ е най-големият обект на руско-китайското икономическо сътрудничество. Пускането на Първи и Втори енергоблок бе през 2007 г. Ежегодно първи ред на Тянванската АЕЦ изработва повече от 15 милиарда киловатчаса електроенергия. Началото на търговската експлоатация на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ е планирано за 2018 г.