Тянванската АЕЦ получи разрешение за зареждане на ядрено гориво

OFFNews 22 август 2017 в 15:45 1859 1

На 9 август 2017 г. бе издадено официално разрешение от Националната администрация по ядрена безопасност на Китай (NNSA) за зареждане на ядрено гориво в реактора на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ.

Енергоблокът се изгражда в китайската провинция Дзянсу със съдействието на Групата компании ASE. Разрешението бе получено след подробно разглеждане на подготвения преди това Окончателен отчет на обосновката за безопасност (FSAR) и провеждането на три кръга преговори с надзорния орган на Китай. 

„В близко бъдеще започва етапът на физическото стартиране - в реактора ще бъде заредена първата топлоотделяща сборка“, заяви директорът по проекти в Китай от АО ИК “АСЕ” Алексей Баник.

Общо в реактора предстои да се заредят 163 топлоотделящи сборки.

„След приключване на зареждането на гориво и изпълнението на всички необходими дейности за въвеждане в експлоатация, ще последва излизане на минимално контролируемо ниво и после - енергийно стартиране – включването на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ в енергийната система на Китай“, отбеляза Баник.

„Целият комплекс от дейностите по проектирането на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ бе завършен в средата на 2016 г. Сега руските специалисти осъществяват надзор върху изграждането на обекта като контролират всеки етап от предстоящото пускане на Трети енергоблок. До края на 2017 г. ни предстои да включим енергоблока към енергосистемата и да продължим дейностите по въвеждане в експлоатация на Четвърти енергоблок на Тянванската АЕЦ“, разказа заместник-директорът на АО „АТОМПРОЕКТ“ Валерий Кедров.

Тянванската АЕЦ е най-големият обект на руско-китайското икономическо сътрудничество. През 2007 г. успешно бе завършено строителството на Първи и Втори енергблок с мощност по 1000 мегавата всеки. Сега завършва строителството на Трети и Четвърти енергоблок също с реактори ВВЕР-1000.

Началото на търговската експлоатация на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ е планирано за 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови