В Русе създадоха изключително мощен и екологичен локомотив

MDD5 съчетава последните достижения на механиката, електрониката, хидравликата, пневматиката и телекомуникациите

OFFNews 12 април 2021 в 13:01 7814 0

Русенският локомотивен завод "Експрес Сервиз" създаде изключително мощен и високотехнологичен маневрен локомотив.

MDD5 е измислен, проектиран и произведен изцяло от екипа на българския завод. 

Общите технически данни на машината са следните:

Мощност - 960kW
Колоосна формула - BB
Теглително усилие при старт - 240kN
Маса - 72t
Разход дизел празен ход - 2,6l/h
Екологична норма двигатели - Stage V
Радио дистанционно управление

Изключителен принос за създаването на новия български локомотив има инвеститора в проекта - производителят на цимент Holcim Bulgaria. От "Експрес Сервиз" от години си партнират с компанията, която системно инвестира в модернизация, енергийна ефективност и екология.

Характеристиките на новата машина превръщат MDD5 в най-екологичния локомотив в Европа, тъй като еко норма Stage V все още не е задължителна за дизеловите локомотиви. Моделът съчетава последните достижения на техниката в областите механика, електроника, хидравлика, пневматика, телекомуникации. Всички процеси на борда се следят и записват в реално време на отдалечени сървъри.

MDD5 има възможността да замести познатия в региона стар румънски локомотив серия 55 (LDH1250). При проектирането сме имали предвид необходимостта от локомотив с подобни параметри, но екологичен и енергоефективен. MDD5 ще бъде платформа и за бъдещите ни хибридни и акумулаторни локомотиви, заявяват от русенския локомотивен завод.

"Експрес Сервиз" е частен завод, който произвежда маневрени локомотиви, включително и машини на батерия, които изнася по цял свят. Въпреки че през последните години БДЖ изхарчи десетки милиони за съмнителни обществени поръчки с плачевен резултат, държавните железници досега никога не са купували български локомотив, а доскоро от превозвача дори твърдяха, че няма такъв завод.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови