В програмата за портфейлните гаранции вече попадат и големи предприятия

OFFNews 28 октомври 2020 в 16:23 1527 0

С решение на правителството се изменя Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на микро-, малки и средни предприятия, пострадали от ковидкризата. В обхвата на Програмата ще попадат и големи предприятия - търговски дружества.

"Това ще бъде още една, макар и косвена мярка в защита на заетостта, включително чрез подкрепа за бизнеса, осигуряващ поминък в малките населени места и по-бедните географски региони", посочват от Министерския съвет.

Предлага се и промяна в името - "Програма за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на предприятията, пострадали от извънредната ситуация и епидемията от COVID-19".

Нужда от ликвидни средства са заявили и по-големи предприятия, които са изключени от обхвата на антикризисната мярка. Това е констатирано и от направеното проучване сред търговските банки, които са отправили предложение за включване в обхвата на финансирането и на предприятия над категориите за МСП.

За да се запази приоритетния "МСП облик" всяка банка ще трябва да изпълнява минимална квота за финансиране на малки и средни предприятия, която да е не по-малка от 60% от формираните портфейли от кредити.

Увеличава се абсолютният, максимален размер на кредита към едно лице и свързани лица от 300 000 лева на 1 млн. лева за малки и средни предприятия и на 2 млн. лв. за големите. Увеличението е заради нарастващите нужди на търговските предприятия.

Предлага се увеличаване на Лимита на гаранционни плащания да стане до 50%. По този начин ББР вече се ангажира да прави ефективни гаранционни плащания към търговските банки в размер на до 50% от Гарантираните портфейли от кредитите. Като резултат от промяна на Лимита на гаранционни плащания, очакваният портфейл кредити се променя и е в размер на 1.250 млрд. лева. Променя се и очакваният портфейл гаранции, който става 1 млрд. лева.

Удължава се срокът за включване на кредити до 30 юни 2021г., както и срокът за кандидатстване, който вече ще е до 23 юни 2021г. Промяната е заради продължаващата и дори влошаваща се като условия за работа и живот икономическа и социална среда в общността, поради което ЕК увеличи срока за подпомагане по приложимата към Програмата Временна рамка на държавни помощи, посочва още МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews