В Гърция беше отбелязан нов рекорд по производство на зелена електроенергия

OFFNews 19 септември 2023 в 15:39 2176 0

Фотоволтаик

Снимка Pixabay

През последните години възобновяемите енергийни източници в Гърция се развиват бързо.

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в Гърция са покривали до 140 процента от търсенето в продължение на 10 последователни часа на 10 септември, като по този начин е поставен нов рекорд на производство на зелена електроенергия в южната ни съседка, предаде националната гръцка телевизия ЕРТ, цитирана от БТА. Излишъкът от рекордния период е бил насочен за износ, а използването на лигнитните въглища е била нулева.

Според данните на гръцкия Независим оператор за пренос на електроенергия (ADMIE / IPTO) през целия ден на 10 септември делът на лигнитните въглища в енергийния микс е останал нулев, което е поддържало емисиите на въглероден диоксид от производството на електроенергия на много ниски нива. Страната е изнесла значителни количества от своя енергиен излишък чрез трансгранични междусистемни връзки.

„В условията на енергиен преход и климатична криза Независимият оператор за пренос на електроенергия продължава да развива и укрепва преносната система с модерна и устойчива инфраструктура за още повече зелени рекорди и по-голяма енергийна сигурност в цяла Гърция“, отбелязва Независимият оператор за пренос на електроенергия (ADMIE / IPTO).

Информационният сайт in.gr припомня, че в периода 1-5 юли е регистриран рекорд за нулево използване на лигнитни въглища, когато възобновяемите енергийни източници задоволиха търсенето в продължение на 87 последователни часа. Предишният рекорд от 38 последователни часа бе регистриран през юни 2020 г. Използването на лигнитни въглища е било нулево също на 23 юни същата година за 7 часа, както и на 25-26 юни 15 часа.

Горепосочените числа показаха още предните месеци, че през 2023 г. е поставен нов рекорд от годишен сумарен брой часове на нулево производство на лигнитни въглища.

През последните години възобновяемите енергийни източници в Гърция се развиват бързо, като страната вече е на десето място в света по отношение на фотоволтаичния капацитет на глава от населението, се посочва в доклад на асоциацията „СоларПауър Юръп“ (SolarPower Europe), която представлява над 300 организации от соларния сектор.

В същото време според доклад на енергийния институт „Eмбър“ (Ember) от април Гърция е на седмо място в света по отношение на интегрирането на възобновяеми енергийни източници в производството на електроенергия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика