Транспортният министър иска Google и Apple да свалят приложението за превози Maxim

Мая Младенова 01 юли 2022 в 16:35 9739 0

Николай Събев

Снимка БТА/Архив

Министърът на транспорта Николай Събев

Транспортният министър в оставка Николай Събев призова компаниите Google и Apple да премахнат приложението за кратки превози Максим (Maxim) от платформите Play Store и App Store.

В писмо до двете компании министърът е написал, че услугата се извършва в противоречие с нормативите за таксиметров превоз на пътници. Той настоява да се преустанови предлагането на мобилното приложение на територията на България.

„Максим” не е таксиметрова компания, а софтуерен посредник за шофьорите, който им осигурява клиенти като „Юбер”. Компанията е руска и твърди, че за тях работят само собственици на изправни автомобили с всички лицензи и разрешителни за таксиметрови превози.

Проверка на OFFNews показа, че макар че дейността на "Максим" е незаконна у нас, и към момента поръчки за превози могат да се направят за градовете София, Бургас, Варна и Пловдив.

По време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и представители на таксиметровия бранш, която се състоя в края май, беше обсъдено предприемане на спешни мерки за ограничаване на нерегламентирания превоз на пътници. От бранша потърсиха съдействието на министър Събев за спиране на платформата „Максим“, която извършва незаконен превоз на пътници, пише в съобщение на Министерството на транспорта от днес.

Веднага след срещата министър Събев сезира МВР, КЗК, КРС и НАП за проблема, с цел предприемане на необходимите действия от тяхна компетентност. От институциите не бяха получени навременни отговори в уверение на това, че са предприети конкретни мерки, допълват от екипа на Събев.

Към настоящия момент дружеството Такси Максим е с прекратена дейност и е в ликвидация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови