Трайна тенденция: Над 6500 чужденци работят в морските ни курорти това лято, най-много са украинците

Мая Младенова 01 септември 2018 в 15:56 3325 0

Снимка Pixabay

Чужденци от държави извън ЕС закърпват дупката за сезонни работници в морските ни курорти. Тенденцията е особено видима това лято - над 6500 чужденци са наети на работа от май досега.

От години хотелиери и ресторантьори се оплакват, че трудно намират служители за летния сезон. И решението като че ли е намерено: внос на персонал от Украйна, Молдова, Киргизстан и др.

Можете да ги видите да ви обслужват в хотелите и заведенията в Албена, Слънчев бряг, Златни пясъци, Св. Константин и Елена, Приморско. Много управители там наемат основно чужд персонал, а говорещите български са само в администрацията или при директното обслужване на клиенти. За служителите, идващи от т.нар. трети страни (т.е. извън ЕС), владеенето на български не е задължително. Обикновено това са млади момичета и момчета, които говорят руски и английски.

6518 чужденци от трети страни са регистрирани за сезонна заетост (до 90 дни) у нас това лято, обявиха пред OFFNews от Агенцията по заетостта. 110 души пък са пискали право да работят тук за по-дълъг период - не 90 дни, а до 9 месеца.

Най-много от сезонните работници, близо 5500, са от Украйна. 675 са от Молдова, 151 - от Киргизстан, 107- от Русия, 97 от Македония.

Идващите на сезонна работа в България работят като камериерки, сервитьори, бармани, рецепционисти, готвачи, помощник-готвачи, кухненски рбаотници и др. Засега са съсредоточени основни в морските курорти.

Колко получават?

Чуждите граждани у нас следва да бъдат осигурени с условия на труд и заплащане, които не са по-неблагоприятни от тези за българските граждани в съответната категория труд, припомнят от Агенцията по заетостта. Това означава, че заплатите на чужденците са съобразени и с тези на българите в сектора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови