Хиновски: Със спирането на "Южен поток" Путин отмъщава на България

Димитър Генчев 02 декември 2014 в 17:28 20089 46

Това, което Путин се опитва да прави с България по т.нар. проект "Южен поток", не е просто извиване на ръце. Това дори ми прилича на гавра. И за да бъда съвсем точен - Путин си отмъщава на България заради стремежа на страната ни да води самостоятелна политика, която в никакъв случай не е проруска.

Това заяви за OFFNews председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски по повод решението на руския президент Владимир Путин да спре проекта "Южен поток".

"Откъде накъде ще ни сочат с пръст? Първо - България е първата държава на границата на Европейския съюз, която би могла да участва в този проект, но в същото време е задължена и да спазва законодателството на съюза. Второ - същият този проект "Южен поток" е изключително неясен. Това е все едно да тръгнеш да градиш къща, без да знаеш нито колко етажа ще има, ще има ли покрив, двор, какво ще се вижда през прозорците", продължи Хиновски.

Според него необмислени и некомпетентни изказвания на български политици допълнително утежняват ситуацията.

"Слушам го този гений Румен Овчаров, че и много други, какви ги говорят и че сме щели да загубим не знам колко си милиона. Това са глупости на квадрат, защото уравнението "Южен поток" още не е съставено. Това е нещо имагинерно, в което няма почти никаква конкретика. Всичко са само приказки. А на всичкото отгоре Русия не може да осигури тези 63 млрд. кубика газ, които обещава да пусне по трасето. С тези си приказки и упражнения за някакви си загуби разни български политици допълнително унижават страната ни", категоричен е Хиновски.

Според него твърденията на Путин, че Москва щяла да търси по-голям пренос на газ през Турция, са чиста спекулация.

"И в момента тръбата по "Син поток" е наполовина празна, но те щели да строят ново трасе. Това е губещ проект. Кого будалкат? Такива изявления са още един опит за унижение на българските енергетици. Колкото до прословутия "Южен поток", Русия няма пари да изгради тръбата по-далеч от Черно море. И сега просто си търси извинение", е мнението на експерта. 

Той подчерта още, че по "Южен поток" са потънали напълно безсмислено куп пари, защото и до момента няма нищо черно на бяло. А още по-лошото е, че се оказахме между шамарите на Брюксел и Москва. Причината е, че от една страна донякъде не сме спазили правилата на съюза, а от друга - Кремъл ще ни съди за пропуснати ползи, коментира Хиновски.

"Мисля, че сега България спокойно може да направи крачка встрани и просто да излезе от проекта. Също съвсем спокойно можем да оставим "Газпром", и който друг иска, да си плаща и да строи, но без ние да даваме повече излишни пари. "Енергийната харта" ни дава това право - тръбата може да мине оттук, но не задължава страната ни да инвестира. Друг вариант е да пуснем нашето участие в проекта на международните борси и който има интерес, да дойде и даде парите. Това обаче са само теории, защото пак подчертавам, по този проект не е ясно абсолютно нищо и той все още е на етап празни приказки", заяви още Иван Хиновски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!