Тръгват проучванията за шистов газ в България

OFFNews 15 ноември 2011 в 12:39 2359 0

Shevron
Shevron

Американската компания "Шеврон" обяви официално, че започва проучвания за добив на шистов газ в България.

Компанията включи България в страните от Източна Европа, в които работи, само преди два дена. (Виж самото съобщение вляво.) Дни по-рано, на дискусия за шистовия газ, енергийният министър Трайчо Трайков увери, че"все още не са приключили преговорите с американската компания „Шеврон“ за подписване на договор за проучване на шистов газ у нас".

Природозащитните организации реагираха гневно на новината и веднага насрочиха протест - той ще се проведе утре, 16 ноември, между 8:30 и 11 часа пред сградата на Министерския съвет. Те са категорични, че планираното проучване и добива на шистов газ чрез хидравлично разбиване е доказано опасен метод за околната среда и здравето на хората и напомнят, че в страни от Европейския съюз съществува законова забрана за прилагането му.

"С нашия пореден протест изразяваме загриженост за случващото се и категоричното несъгласие на българските граждани с този безотговорен акт на правителството на Бойко Борисов! Нека обединим усилията си и да опазим земята си чиста", призовават организаторите на протеста от "Гражданска инициатива за забрана на проучването и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване на територията на България". Те настояват за мораториум върху "всякакви дейности, свързани с използването на технологията хидравлично разбиване за проучване и добив на шистов газ, за актуализиране на законовата база, за сондажни дейности в съответствие с новите технологии в тази област с цел осигуряване на безопасност и контрол. Рисковете за екологията при прилагането на тази технология са неоправдано високи съотнесени към евентуални ползи, са категорични от инициативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews