"Тошиба" съобщи, че е пред договор за строеж на реактор в България

OFFNews 03 юли 2014 в 11:44 8267 29

"Уестингхаус Електрик" - американският филиал на японската корпорация "Тошиба" -  съобщи, че е пред подписване на договор с БЕХ (Български енергиен холдинг) за строеж на нов ядрен реактор у нас.

Новината доведе до вдигане на акциите на "Тошиба" с цели 3,2% на токийската стокова борса, съобщиха "Ройтерс" и японското бизнес издание "Никей".

Вестник Japan Times на свой ред цитира източник от корпорацията, според когото контрактът ще е на стойност около 500 милиарда йени (около 7 милиарда лева по фиксинга на БНБ - б.р.). Производственият капацитет е около 1,1 милиона киловата.

Според информацията корпорацията смята да инвестира и в БЕХ, но не се съобщават детайли.

В 18 ч. от Българския енергиен холдинг изпратиха до OFFNews.bg следния отговор:

"Преговорите с „Уестингхаус електрик кампъни” и „Тошиба” за изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ Козлодуй стартираха още през декември 2013 г. , когато след решение на Министерския съвет на Република България и решение на Министъра на икономиката и енергетиката беше подписано Споразумение за стратегически инвеститор.

През изминалите шест месеца бяха проведени интензивни преговори за структуриране на проекта и по основните параметри на акционерно споразумение, по което страни са „АЕЦ Козлодуй Нови мощности” ЕАД, АЕЦ „Козлодуй” и „Уестингхаус електрик кампъни”. Освен представители на страните в Споразумението, в преговорите взеха участие и представители на Министерството на икономиката и енергетиката и „Български енергиен холдинг” ЕАД.

Самото споразумение представлява обща рамка на евентуалното сътрудничество между страните и на този етап не предполага поемането на каквито и да е ангажименти. Стойността на необходимите инвестиционни разходи за реализиране на проекта следва да бъде уточнена по време на преговорите по условията на договорa за инженеринг, доставка и строителство. "

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!