"Тошиба" съобщи, че е пред договор за строеж на реактор в България

OFFNews Последна промяна на 03 юли 2014 в 11:44 7563 29

"Уестингхаус Електрик" - американският филиал на японската корпорация "Тошиба" -  съобщи, че е пред подписване на договор с БЕХ (Български енергиен холдинг) за строеж на нов ядрен реактор у нас.

Новината доведе до вдигане на акциите на "Тошиба" с цели 3,2% на токийската стокова борса, съобщиха "Ройтерс" и японското бизнес издание "Никей".

Вестник Japan Times на свой ред цитира източник от корпорацията, според когото контрактът ще е на стойност около 500 милиарда йени (около 7 милиарда лева по фиксинга на БНБ - б.р.). Производственият капацитет е около 1,1 милиона киловата.

Според информацията корпорацията смята да инвестира и в БЕХ, но не се съобщават детайли.

В 18 ч. от Българския енергиен холдинг изпратиха до OFFNews.bg следния отговор:

"Преговорите с „Уестингхаус електрик кампъни” и „Тошиба” за изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ Козлодуй стартираха още през декември 2013 г. , когато след решение на Министерския съвет на Република България и решение на Министъра на икономиката и енергетиката беше подписано Споразумение за стратегически инвеститор.

През изминалите шест месеца бяха проведени интензивни преговори за структуриране на проекта и по основните параметри на акционерно споразумение, по което страни са „АЕЦ Козлодуй Нови мощности” ЕАД, АЕЦ „Козлодуй” и „Уестингхаус електрик кампъни”. Освен представители на страните в Споразумението, в преговорите взеха участие и представители на Министерството на икономиката и енергетиката и „Български енергиен холдинг” ЕАД.

Самото споразумение представлява обща рамка на евентуалното сътрудничество между страните и на този етап не предполага поемането на каквито и да е ангажименти. Стойността на необходимите инвестиционни разходи за реализиране на проекта следва да бъде уточнена по време на преговорите по условията на договорa за инженеринг, доставка и строителство. "

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.07 2014 в 23:14

Стига с тези атомни централи.
Не забравяйте Чернобил и Фокушима.

03.07 2014 в 19:41

Никакви реактори! Само лоени свещи, твърдо гориво - дърва и въглища за бедния народ, и частни фотосолари на чорбаджиите.

03.07 2014 в 19:17

Никакви АЕЦ не трябва да се строят никъде. не руски не марсиански, никакви. освен на луната, там може понеже се отдалечава постепенно от земята и ако скръцне някой реактор няма да нападат наобиколилите мухи.

03.07 2014 в 16:39

„Тепко“, ти направо ни „отвори очите“, „утрепа рибата“ и т.н. Безапелационно печелиш „Първа награда“ ! А тя е вилно място в района на град Чернобил. Голямо и хубаво място, като ранчо. Удобствата са много. Захранва се абсолютно безплатно с вода от река Припят. Можеш да си направиш голяяаам басейн. Освен това, нямало нужда от електричество, защото там светело и през нощта! Но, ако не ти харесва там, защото било много тихо и скучно и охлювите били големи като градински кофи, може да си го смениш с друго вилно място, пак в любимата ти страна. То е близо до планината Урал, пак на брега на езеро. Но не се безпокой за езерото, че може да наводни района. В него няма вода, защото се била изпарила, от „материялите“, които любимите ти руски и съветски другари били потопили в него. Езеро с големината на язовир Искър, дори по-голямо, се изпарило. Какви ли не чудеса прави съветската, руската наука, ей!? Има само един недостатък, че такситата там са камиони също с името „Урал“, големи и мнооого тежки – целите са облепени с олово. Въпреки тази „оловна топлоизолация“, тамошните таксиметрови шофьори само стигали до езерото и веднага обратно. А наоколо тишина и спокойствие. Казват, че можеш да си заградиш колкото си искаш земя, защото „езерната вилна зона“ била да има да няма 100 000 (стотина хиляди кв.км.)км2, почти колкото България! А ти си седнал да се кахъриш за Тошиба!?

03.07 2014 в 15:24

Едно бързо договорче да сключим, преди да сме подали оставката....едни лобистки законопроектчета, че само месец остана.....мръсна пасмина, гнусни човекоядци...

03.07 2014 в 14:41

Земята е едно цяло. Това което се случва някъде ще се отрази на всички. Но както се оказа хванаха ги да хвърлят отработеното гориво в океана. сега ги хванаха да го съхраняват в метални контейнтери в големи трапове които корозират за по-малко от 10 години и са в контакт с подпочвени води.

Hanford, Wipp, Fukushima - са все екологични катастрофи с ефект върху милиарди съдби.

това което могат да направят е да ги поставят в контейнери над земята под съркофаг да се охлажда първите 50 години и след това някой да го охранява за милион години и да се грижи да няма течове и да кърпи пробойните. Специална охрана с баджове "Ядрени отпадъци", поколение след поколение и така милион години да се грижат да не избяга някое атомче, защото това значи погубен нечий живот.

03.07 2014 в 14:24

А ще си прибират ли после отработеното гориво. А ???
Никой не говори за това, никой не го слага в сметките. Защо ли?!
Ами защото ядрената ел. енергия ще излезне в пъти по скъпа от коя да е друга възобновяема!

03.07 2014 в 13:44

http://www.mediapool.bg/rusiya-plashi-da-falira-i-vzeme-nek-borisov-savetva-da-ne-se-chetat-takiva-saobshteniya-news1973 80.html

Понеже герберите не помните повече от три дни, припомнете си за чудесата, сътворени от Вожда -Слънце.

03.07 2014 в 13:26

Цената реално погледнато не е висока - 3,6млр Евро. За руската в Белене спряганите и супер неясни цени бяха над 6млр. за 2 реактора и общо над 11млр. за централата. Важното е, че не е руска, а да бъде каквато иска. Имаме си вече руска, в ЕС сме и ни скъсват от проверки, за мен лично най-добре е Френска, но са много скъпи. Ае стига с това чуждопоклонничество, щом не е руско значи е много страшно :D .

Вие на руския химн ставате ли прави? А на Българския?

03.07 2014 в 13:24

Виво, УФСЪ малоумна. Къде съм писал за строеж на реактор?