„Тошиба“ планира да излезе от бизнеса с АЕЦ във Великобритания и Индия

OFFNews 06 февруари 2017 в 13:59 4087 1

Toshiba Corp планира да се оттегли от водещата си роля в проекти за строителство на АЕЦ във Великобритания и Индия, твърдят източници, цитирани от „Ройтерс“.

По този начин компанията се опитва да се пребори с неизбежно отписване на много милиарди, съобщава агенцията.

Този ход ще стесни дейността на „Уестингхаус“, част от „Тошиба“, до сферата на ядрени реактори и услуги в сравнение с по-широкото й поле на дейност в областта на гражданския инженеринг за АЕЦ или изграждането на ядрени централи.

„Тошиба“ стана един от най-големите играчи в ядрения сектор с покупката на „Уестингхаус“ през 2006 г. Но индустрията пострада след ядрената авария във Фукушима през 2011 г. и грижите на „Тошиба“ само се задълбочиха. Първо през 2015 г. заради счетоводен скандал и сега с големите преразходи по американските й проекти.

Компанията NuGen, съвместно предприятие, водено от „Тошиба“, с френската компания Engie, трябваше да построи три реактора AP1000 по дизайн на „Уестингхаус“ в Мурсайд във Великобритания.

Но инвестициите от 15-20 милиарда долара сега са невъзможно финансово бреме за „Тошиба“, която все още не е уведомила британското правителство.

Един от източниците на „Ройтерс“ твърди, че „Тошиба“ обмисля изцяло да излезе от проекта на NuGen, в който сега държи 60%, но ще вземе твърдо решение, след като завърши продажбата на дялове от бизнеса си с памет чипове. За тази продажба бе съобщено миналия месец.

В Индия „Уестингхаус“ преговаря с държавната Корпорация по ядрена енергия относно договор за проект за изграждане на 6 реактора AP1000. Според източници на „Ройтерс“ обаче, към настоящия момент този проект е почти невъзможен.

„Индийското правителство бе доволно да има само един партньор, но това не може да продължи“, твърди източник, добавяйки, че индийската ICEG или вероятно американска компания ще продължи преговорите, ще прегледа и евентуално ще финансира проекта.

„Уестингхаус“ ще осигури само ядреното оборудване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!