Обещано от БСП: Не един, а два нови АЕЦ-а и газопоровод от Русия, естествено

OFFNews 31 януари 2017 в 15:15 14230 14

БСП още не се е върнала на власт, но вече смело гледа не към една, а към изграждането на цели две ядрени централи, както и на газопровод, от който да потече руско синьо гориво. 

"Ще направим всичко възможно да се построи АЕЦ "Белене", като е нужна и нова мощност в АЕЦ "Козлодуй". Трябва ни и пряка газова връзка с Русия”, каза енергийният експерт на БСП Явор Куюмджиев на публично обсъждане на предложенията на "Столетницата" за развитието на сектор "Енергетика".

Той припомни, че през 2019 г. изтича срокът на договора за транзит на руски газ през Украйна.

Според Куюмджиев е необходимо разширение на газовото хранилище в село Чирен, за което вече били осигурени евросредства. 

Бившият зам-министър на енергетиката обясни, че е притеснен от липсата на професионализъм в сектора, който се управлявал от хора, които не са от бранша.

По думите му ролята на държавата в енергетиката трябва да бъде засилена, защото част от проблемите са възниквали от частни интереси, които често влизали в противоречие с тези на крайните клиенти.

"Убедени сме, че държавата може да бъде не само регулатор, но и участник в процесите”, каза още социалистът.

Куюмджиев цитира и данни от обществено допитване за обществените нагласи, от които ставало ясно, че 85% от хората очакват ред, а над 75% от българските граждани очакват възмездие.

"Без да правим политика от това, е хубаво да се опише какво се е случвало до момента и защо”, добави Куюмджиев.

Според него финансовата нестабилност и свръхзадлъжнялостта са сред основните проблеми.

"НЕК е на прага на фалит, като задълженията й са за над 4,5 млрд. лв., а задълженията на БЕХ са над 2,2 млрд. лв.”, каза той.

Според БСП, за да има финансова стабилност е нужен подробен анализ на разходите и приходите в държавните енергийни дружества.

Трябвало "да се преразгледат договорите с т. нар. "американски" ТЕЦ-ове и да се търси решение за намаляване на негативното им влияние върху разходите на държавните дружества".

"Нужно е и преразглеждане на политиката за стимулиране на производството на електроенергия от ВЕИ", подчерта Куюмджиев.

Според него безплатното саниране у нас се правело с материали, които не отговарят на европейските изисквания за енергийна ефективност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови