Теленор вдига цените на услугите си с 3,3%

Ръстът е по-нисък от първоначалните намерения на телекома

OFFNews Последна промяна на 19 януари 2022 в 14:53 2166 1

"Теленор" съобщи днес на абонатите си, че увеличава месечните такси по действащите договори от февруари с 3.3%. Толкова е средногодишната инфлация за 2021 г., обявена преди ден от Националния статистически институт.

Повишението е по-малко от първоначалните намерения на телекома. В края на миналата година А1 и "Теленор" изпратиха SMS-и на клиентите си, в които ги уведомиха, че възнамеряват да вдигнат цените с натрупаната инфлация за 2 години - 2020 и 2021 г. Прогнозите на операторите бяха, че това ще доведе до ръст на цените от порядъка на 5%.

Комисията за защита на потребителите обаче забрани на мобилните оператори да "натрупва" индекси на поскъпване, и припомни, че те имат право да осъвременяват цените си, но само с инфлацията за предходната година. Телекомите пък от своя страна заведоха административни дела срещу намесата на Министерство на икономиката, но ги загубиха на първа инстанция и не последва обжалване на втора. Така увеличението ще е само със средногодишната инфлация за м. г.

Преди дни главният изпълнителен директор на Теленор България Джейсън Кинг публикува на страницата на телекома писмо до клиентите на оператора, в което съобщава, че компанията се е отказала да увеличава цените с натрупаната инфлация през 2020 г. и 2021 г. и че увеличението ще е само с процента на поскъпване на живота през м. г.

Според него увеличението на месечните сметки ще е с около 1 лев.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови