Търговската война е реалност, обяви Франция. МВФ прогнозира спад на световния БВП до 0.5%

OFFNews 22 юли 2018 в 09:28 3648 0

Кристин Лагард

Търговската война е реалност. Това предупреждение отправи френският министър на финансите Бруно Ели Моура към министрите от Г-20 (19-те най-големи икономики в света плюс ЕС), събрани на среща в Аржентина. На нея Международният валутен фонд прогнозира, че неотдавнашната вълна от нови търговски мита ще навреди на световния икономически растеж. Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви, че "в най-лошия случай при сегашните мерки може да се стигне до спад на световния БВП от 0,5 процента".

В момента американската търговска политика на налагане на едностранни мита е основана на "закона на джунглата", заяви Моура, но американският му колега Стивън Мнучин защити митата и призова ЕС и Китай да отворят пазарите си, за да позволят свободна конкуренция.

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп описа ЕС като "враг" в търговията. По-късно той заплаши с мита върху целия китайски износ за САЩ, който възлиза на 500 милиарда долара. През последните месеци САЩ и втората световна икономика Китай си размениха мита върху стоки в размер на 34 милиарда долара всеки.

САЩ има голям търговски дефицит с всички 28 членки на ЕС и с Китай.

Двудневните разговори в Буенос Айрес събират заедно финансовите министри и централните банкери на най-големите 20 икономики в света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови