Свинското с 3 лв. нагоре, цената му се променя непрекъснато

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2020 в 08:44 1392 0

Около 3 лв. е разликата в цената на свинското месо в сравнение с миналата година. Основна причина за това е чумата по свинете. Това каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата пред БНТ. 

Иванов заяви, че процесът на повишение на цената е тръгнал от 5 август.

Ако имахме нива от 9 лв., сега имаме 12 лв. цена на врат без кост. Към момента най-характерното за този пазар е, че е абсолютно нестабилен. Ние нямаме равновесна цена. Свидетели сме на доста сериозна вариативност при ценообразуването на свинското, обясни Иванов.

Към момента вносното свинско преобладава, особено за обработка.

Радостно е, че и българският сектор се възстановява, обобщи той.

"Към момента имаме при краставиците една свръхцена, но това е съвсем нормално - в такъв сезон се намираме. При картофите, зелето и лука имаме по-ниски равнища в сравнение с миналата година. И обратно, при плодовете - имаме много евтини", добави председателят. 

При основните хранителни продукти, като захар, фасул, олио, брашно, ориз, има стабилитет при цените в повече от 10-годишен период. 

Млечният пазар е силно подценен и цените са вследствие на силната конкуренция. Радостното е в сферата на потреблението, че се закупуват по-скъпи, но качествени продукти, каза Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови