Световната банка прогнозира забавяне на българската икономика с 3%

OFFNews Последна промяна на 14 април 2019 в 22:32 3056 0

Икономиката на България ще се забави до 3% при първоначално планиран по-голям растеж, прогнозира Световната банка. Прогнозата представи главният изпълнителен директор на СБ Кристалина Георгиева, съобщава БНТ. Причина за забавянето ще е забавянето в растежа в световен мащаб.

Все още не е ясно дали забавянето на икономиката е кратковременно и ще приключи още догодина, или идва сериозна криза.

"Какво означава темата за забавяне на растежа, когато говорим за бедността? Лоша новина. Това, което трудно се постига с по-висок растеж е още по-трудно да се постигне с нисък растеж. Чест прави на България, че правителство след правителство държи много ниско дълговото бреме, това ѝ помага, но при други страни може да е сериозен проблем", коментира Георгиева.

"Моята внучка е на 8 години, когато тя стане на 20 години през 2030 г., ние очакваме да има сто милиона повече бедни хора на света като последица от изменението на климата. Защо това ни касае нас в България? Защото ако Африка остане бедна - потокът на бежанци към Европа ще продължи", каза още тя.

Тя посочи още, че България регистрира най-ниското ниво на безработица, откакто започна финансовата криза - 5,2%, което е на практика пълна заетост. Това е както повод за радост, така и за тревога, защото влизаме в период, в който не достига висококачествена работна ръка, обясни Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови