Quantcast

Стойнев:„Козлодуй” не може да плаща на „Уестингхаус” по проекта за седми блок

OFFNews Последна промяна на 18 октомври 2014 в 12:04 1624 4

Драгомир Стойнев.

АЕЦ „Козлодуй” няма никакви основания за плащания по проекта за 7 блок, поне аз оставих нещата така. Но ръководството на централата беше сменено от служебния министър и какви действия са предприемани трябва да попитате именно него.

Това заяви пред "Фокус" бившият енергиен министър Драгомир Стойнев по повод появилата се вчера информация, че АЕЦ „Козлодуй” е превел над 7 милиона лева на американската компания „Уестингхаус”.

Стойнев изрази надежда, че "служебното правителство не действа на своя глава по големите енергийни проекти", защото "по тях трябва да има консенсус и затова правителството на Пламен Орешарски не придвижи подписването на споразумението с „Уестингхаус” за 7 блок и го остави за разглеждане след изборите".

Той добави, че спекулирането с енергийните проекти на страната носи само минуси на България. Според него политиците трябва да имат разбиране по Южен поток и ядрената енергетика, а не да се играе на дребно, защото това застрашавало националната сигурност и икономическата стабилност.

„В момента не съм министър на икономиката и енергетиката. Това, което мога да заявя, е, че, първо, трябва да се попита министъра на икономиката и енергетиката – защо е направен този превод. Второ, при положение, че не е потвърден договорът за изграждане на 7 блок от служебното правителство, защо е необходимо да се направи този превод, или този превод просто е във връзка с други проекти, по които АЕЦ „Козлодуй” работи с „Уестингхаус”, коментира Стойнев.

Драгомир Стойнев припомни, че „АЕЦ „Козлодуй” работи с „Уестингхаус” от приблизително 20 години по различни технологични проекти, а кабинетът на ГЕРБ е възложил на компанията през 2012 г. да направи предпроектното проучване за избор на технология за 7 блок.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.10 2014 в 22:16

Komisionnite sa mnogo golqmi i ne sa za izpuskane !НАРОДЕЕЕЕ! Тия ако стоят още два месеца ,държавата наистина ще фалира!

18.10 2014 в 13:30

След престоя на това недоразумение в енергийното министерство,няма кой друг да пише голям минус на България.

18.10 2014 в 13:23

А за блядския поток плащате без дори да са описани транзитни такси и условия? Тоя всъщност в качеството си на какъв се изказва.

18.10 2014 в 12:36

Ко-ко-ко-е бе-бе-бе-ше пуделчето на снимката?