БЕХ потвърди, че е в преговори с "Тошиба" за реактор в "Козлодуй"

Мая Младенова 04 юли 2014 в 07:36 4490 2

АЕЦ "Козлодуй"

Българският енергиен холдинг (БЕХ) потвърди, че води преговори с японската корпорация "Тошиба" и нейния американски филиал „Уестингхаус електрик кампъни” за строеж на нов ядрен реактор на АЕЦ "Козлодуй".

Преговорите с корпорацията са започнали през декември 2013 г., обявиха от БЕХ в отговор на запитване на ОFFNews по повод новината от вчера, съобщена от японско бизнес издание. Според информацията там "Тошиба" смята да инвестира в българския реактор около 7 милиарда лева и е пред финализиране на сделката.

С "Тошиба", "Уестингхаус електрик" е подписано Споразумение за стратегически инвеститор след решение на кабинета и на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, съобщават от енергийния холдинг. През изминалите шест месеца са водени интензивни преговори за структуриране на проекта и по основните параметри на акционерно споразумение, по което страни са „АЕЦ Козлодуй Нови мощности” ЕАД, АЕЦ „Козлодуй” и „Уестингхаус електрик кампъни”. Освен представители на страните в Споразумението, в преговорите са взели участие и представители на Министерството на икономиката и енергетиката и „Български енергиен холдинг” ЕАД.

Самото споразумение представлява обща рамка на евентуалното сътрудничество между страните и на този етап не предполага поемането на каквито и да е ангажименти. Стойността на необходимите инвестиционни разходи за реализиране на проекта следва да бъде уточнена по време на преговорите по условията на договорът за инженеринг, доставка и строителство, добавят от БЕХ.

През ноемрви м.г. енергийният министър Драгомир Стойнев бе на посещение в САЩ и застана твърдо зад идеята реакторът да бъде доставен от „Уестингхаус“. Стойнев коментира, че по време на престоя си в САЩ е посетил централата на "Уестингхаус", където се е запознал с ядрен реактор от последно поколение - АР 1000. Министърът обяви, че има амбиция именно такова съоръжение да гарантира енергийната независимост на страната в бъдеще и уточни, че планира това да стане чрез изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews