След разследване на OFFNews спряха скандален търг на БДЖ за 4 милиона лева

Светослав Метанов Последна промяна на 23 май 2018 в 14:11 12540 4

Скандалната обществена поръчка „Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002, собственост на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД за тригодишен период”, за която OFFNews публикува разследването "БДЖ готвят нов подарък от 4 милиона за наши хора" е прекратена.

Веднага след разкритията ни как едни 4 милиона лева на българския данъкоплатец да отидат в точно определена частна фирма, а основната работа да бъде свършена от служители на държавните железници, в халета на държавните железници и с резервни части на държавните железници, министърът на транспорта Ивайло Московски възложи на инспектората на ведомството си проверка на цялата документация на конкурсната процедура.

Резултатите от нея не са публикувани, но на 9 май т. г. държавната жп компания е взела решение за прекратяване на обществената поръчка, от което става ясно, че одитът на Министерството на транспорта е открил съществени нарушения, опорочаващи процедурата.

"Не е осигурено спазването на принципите за недискриминация и прозрачност, както и за равнопоставеност на кандидатите", пише в решението.

Оказва се, че възложителят на "златната поръчка" БДЖ-Пътнически превози е направил предварителни консултации по процедурата с три компании, една от които е "ЖП Тракция", която впоследствие подава оферта. Само по себе си това не е нарушение, но не и това, че след това цялата разменена информация по повод подготвяната обществена поръчка не е публикувана в профила на купувача.

В решението за прекратяване на търга за ремонт на локомотивите е посочено, че "принципите както на Договора за функциониране на Европейския съюз, така и на родния Закон за обществените поръчки за равнопоставеност, недопускане на дискриминация, свободна конкуренция, публичност и прозрачност не са спазени в пълна степен при изготвянето на тръжната документация за обществената поръчка". 

"Допуснатото нарушение създава условия за негативен отзвук в обществото и за уронване на доверието в националния железопътен превозвач. Тези обстоятелства не са приемливи и наред с правните основания допълнително натежават за вземане на настоящото решение",  пише в документа, подписан от управителя на "БДЖ-Пътнически превози" Пламен Пешаров.

Той изрично посочва, че допуснатите нарушения при обявяването на обществената поръчка не могат да бъдат отстранени, без да бъдат променени условията, при които тя е обявена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22179

4

ELPIDA

23.05 2018 в 21:48

За OFFNews: АДМИРАЦИИ !
За министърчето,ако има има съвест и е мъж с чест - сбогом министерство !

3109

2

Azarael

23.05 2018 в 15:22

Бъдете сигурни че дори и след вашата намеса,
когато на практика няма наказани и отстранени
хора от работа забъркани в тази далавера,
както и заведена преписка в Прокуратурата
по този проблем, тези хора ще изчакат някой
и друг месец /докато утихне бурята/ и ще намерят
отново начин, за да завършат своите
корупционни схеми !

21662

1

spirit оригиналът

23.05 2018 в 15:16

А някой в затвора или оставка на Московски?
 
X

Парламентът на живо